Pla general de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra

El Consell Seguretat Nuclear treballa en la renovació de la central d'Ascó

Segons el calendari, Ascó I i Ascó II tancaran el 2029 i 2030

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) treballa en la renovació de l'explotació de les centrals d'Ascó I i Ascó II,  a la Ribera d'Ebre, operatives des de 1984 i 1986, respectivament, l'autorització d'explotació de les quals vigent finalitza en el mes vinent d'octubre.

Segons fonts del regulador, el titular d'Ascó va remetre al CSN la documentació per a l'autorització de renovació d'explotació i des del Consell s'emetrà l'informe preceptiu abans del mes d'octubre, tal com marca el reglament sobre instal·lacions nuclears i radioactives.

Aquest informe, sobre l'autorització per a les dues unitats de producció, s'elevarà al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic qui decidirà finalment sobre la renovació (el dictamen del CSN només és vinculant si l'autorització és negativa).

El calendari pactat en el seu moment pel govern espanyol i les elèctriques sobre el tancament del parc nuclear espanyol preveu que la primera de les centrals a tancar sigui Almaraz I (Cáceres), en 2027, seguida de la seva bessona, Almaraz II, en 2028, mentre que Ascó I i II ho facin entre 2029 i 2030.

Per al lustre següent, quedarien Cofrents (València), Vandellòs II, que pararien en 2033 i 2034, respectivament, i la de Trillo (Guadalajara), l'última, en 2035.