Exterior del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

La Ribera d'Ebre imparteix cursos d'acollida a persones estrangeres per adquirir autonomia i socialitzar-se

El Consell Comarcal imparteix enguany el taller a una vintena d'alumnes, sobretot dones

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre imparteix enguany una nova edició dels cursos  integrals de primer acollida. Aquesta formació per a persones estrangeres ajuden a adquirir autonomia a les nouvingudes  però també a les que fa anys que viuen a la comarca. El primer escull a superar és l'aprenentatge del català. Les alumnes, que són sobretot dones, reconeixen la frustració que pateixen en situacions tan bàsiques i quotidianes com anar al metge o interactuar amb l'escola dels fills. Saber català els permet ajudar-los amb els deures, entendre què els passa si estan malalts, però també socialitzar-se. Al curs  també se'ls ensenya coneixements laborals i coneixements de la societat catalana.

El primer escull que els alumnes busquen superar amb el Curs de Primera Acollida és parlar i escriure català. «És la inseguretat que genera no conèixer la llengua o la vergonya  de parlar català al principi. Quan trenquen aquest sostre de vidre o com li vulguem dir, la facilitat per apropar-se i vincular-se i comunicar-se amb persones catalanoparlants, ja és diferent», ha explicat Vivian Cano, tècnica d'Immigració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El curs s'adapta als coneixements previs de cada alumne. Alguns no saben ni llegir ni escriure i altres han après abans el castellà. La Rkia Zariouh és marroquina, fa 5 anys que viu a la comarca, però ha de passar molt temps a casa per tenir cura d'una de les seves filles. Ella vol aprendre el català  per superar entrebancs diaris. «Aquí aprenc a escriure i llegir. Tinc dos nens que em porten els deures i els hi vull explicar, vull parlar amb la mestra dels nens, o poder parlar amb gent del carrer», ha explicat amb un castellà poc fluid. «Jo vull dir una frase, escriure i parlar», ha remarcat.

El curs s'ha coordinat amb tres centres escolars dels municipis amb més població de la comarca. «Els criden de l'escola i no saben si els diuen que els fills van bé o malament. Es tracta que puguin accedir als serveis públics amb unes condicions mínimes per les dues parts perquè el professional també es frustra perquè no pot comunicar-se amb les famílies», ha apuntat Cano. El curs va començar al gener, hi participen una vintena d'alumnes, i s'imparteix a l'edifici de la Democràcia de Móra d'Ebre. En acabar, els alumnes obtindran el Certificat d'Acollida.