Més d'un miler de racions servides durant la 16a Festa de la Clotxa a Darmós

La població del municipi es va multiplicar per quinze durant la jornada de la Clotxa | Ara a la Ribera d'Ebre encara es pot gaudir d'aquest menjar tradicional amb les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa
La jornada va acollir més d'un miler de persones | Cedida

 

Aquest diumenge 17 de març Darmós ha estat el centre de totes les mirades de la Ribera d'Ebre celebrant la 16a edició de la Festa de la Clotxa. La població de Darmós es va veure multiplicada per quinze, convertint el tranquil i petit municipi en epicentre gastronòmic de trobada i de lleure. L'organització de la jornada per part de l'Ajuntament del municipi i la participació dels 98 voluntaris, van fer possible la festa en la qual es van exhaurir tots els tiquets de degustació de les tradicionals clotxes, amb un total de 1.500 racions servides.

 

 «És un dia molt especial, estem orgullosos de la festa comarcal i de servir l’esmorzar dels nostres avantpassats a tanta gent que ens ha vingut a visitar» comentava Rosa Maria Molluna, alcaldessa de Darmós. També va voler fer un agraïment a tots els voluntaris que van participar en la seva organització, que no només eren habitants de Darmós, sinó també de pobles veïns i persones amb un llaç afectiu amb el municipi de la Ribera d'Ebre.

La clotxa és el plat típic tradicional de la Ribera d'Ebre | Cedida

 

Enguany, els pregoners de la festa van ser els germans Roca

Els germans Roca, Joan, Josep i Jordi, del conegut Celler de Can Roca, van ser els encarregats de donar el tret de sortida a la jornada, protagonitzant el pregó de la tradicional Festa de la Clotxa. Van parlar de la importància gastronòmica dels plats típics tradicionals, així com de la lliçó de saber i de sabor que aporten a l'hora de realitzar plats que fan apel·lació al patrimoni gastronòmic de Catalunya.

 

Els pioners del Celler de Can Roca van fer una reinterpretació en directe de la tradicional clotxa, la qual ofereixen al seu restaurant, el Celler de Can Roca. La nova recepta manté el tradicional sabor del plat típic de la Ribera d'Ebre, així com l'essència originària de la clotxa. Pa de brioix arrebossat, omplert amb tots els ingredients típics reduïts, escalivats i combinats. Els germans van descriure el plat com «una peça gastronòmica històrica que ens identifica».

 

La jornada va acollir milers de persones

Entre voluntaris, habitants i participants d'aquesta jornada gastronòmica, Darmós va rebre un nombre impressionant de persones aquest cap de setmana. A més, cal destacar la diversitat i riquesa paisatgística que té el municipi, la qual va permetre degustar la tradicional clotxa amb unes impressionants vistes com la Serra del Montsant, la Picossa, Santa Magdalena, les serres de Cavalls i Pàndols, el castell de Miravet amb els Ports al darrere, Cardó o la Serra de Tivissa i Llaberia. Tots aquests paisatges, acompanyats dels típics colors blanc i rosa procedents de la floració dels arbres fruiters que tenyeixen els seus camps.

Darmós presenta una elevada riquesa paisatgística  | Cedida

 

Una artista de caràcter internacional en el programa de la Festa de la Clotxa

Sara Blanch, soprano lírica nativa de Darmós i amb una llarga carrera musical, va oferir a tots els presents un espectacle íntim i sentimental, acompanyant la seva increïble veu amb la finesa d'un piano. «Una organització tan bona que s’està fent càrrec que tot tiri endavant; combinat amb bon temps, música, menjar i la germanor de tota la gent... que més podem demanar!», va assegurar la cantant.

 

La jornada també es va aprofitar per anunciar els guanyadors del concurs infantil de dibuix que s'organitza als centres escolars de la comarca. Naiara Moreno, Marc Muriesa, Jan Pros i Ronald Vázquez, de l’escola Sant Miquel d’Ascó, van ser els guanyadors d'aquesta edició i van recollir el seu premi durant la Festa de la Clotxa. Van ser premiats amb una baixada en piragua pel riu Ebre que culminava amb el tast de la tradicional clotxa riberenca. 

Els guanyadors del premi de dibuix de la comarca | cedida

 

 

Les Jornades Gastronòmiques de la clotxa arriben a diversos restaurants de la comarca

Fins al 14 d'abril, es podrà degustar aquest plat típic de la Ribera d'Ebre en diversos restaurants de la comarca: 

— Benissanet. Restaurant El Casal

— Flix. Restaurant Casa Castro i Restaurant Fornieles

— Garcia. Restaurant Pas de l'Ase

— Miravet. Restaurant Molí de Xim

— Móra d'Ebre. Restaurant gastronòmic la creu i Restaurant Turú

— Móra la Nova. Restaurant Can Secundino, Restaurant Ferran, Restaurant Heaven's Door, Restaurant Mas dels Subirats

— Riba-Roja d'Ebre. Restaurant Càmping