M茅s enll脿 dels ocells: el Delta Birding Festival fa bandera del turisme de natura i la sensibilitzaci贸

La sisena edici贸 del Festival Internacional d'Ornitologia del delta de l'Ebre arrenca aquest divendres amb la previsi贸 de superar els 2.000 visitants al llarg del cap de setmana
Imatge d'un flamenc amb les instal路lacions de M贸n Natura Delta de l'Ebre, al fons | ACN

 

 

脡s el sis猫 any consecutiu que professionals i aficionats es reuneixen durant tot un cap de setmana en ple delta de l'Ebre per compartir la seva afici贸 i explorar les novetats del m贸n de l'observaci贸 d'ocells. Enguany, per貌, el Delta Birding Festival es presenta tamb茅 com quelcom m茅s que una cita de refer猫ncia per als amants de l'ornitologia en l'脿mbit internacional. A banda de les sortides per veure ocells, confer猫ncies d'experts internacionals, tallers de les principals marques comercials i una fira amb m茅s de 60 expositors, el certamen proposa altres activitats per fomentar el turisme de natura i la sensibilitzaci贸 ambiental. Els organitzadors confien que el temps acabi respectant el cap de setmana i que, finalment, s'acabin superant els 2.000 visitants.

 

M茅s enll脿 dels ocells

芦Encara que els ocells sigui l'afici贸 que m茅s gent comparteix, no ens centrem nom茅s amb aix貌禄, remarca el director i impulsor del festival, propietari de la botiga Oryx, Francesc Kirchner. Aix铆, els participants tindran l'oportunitat de con猫ixer de prop els ratpenats en el seu entorn natural, amb una sortida nocturna dissabte a la nit; seguiment de rastres i penjades al s貌l deltaic dels diferents animals que els poblen de la m脿 dels Agents Rurals; els sons amagats del Delta; l'observaci贸 del cel nocturn.

 

El certamen, segons resumeix el mateix Kirchner, aborda de forma general el concepte de 芦turisme de natura per貌 amb un punt de coneixement, no nom茅s de gaudir de l'ambient o un entorn bonic sin贸 recon猫ixer els elements d'aquest medi que ens agrada i gaudim禄. Tot un m贸n en constant creixement i en el qual els ornit貌legs, assegura, suposen la punta de llan莽a de l'anomenat ecoturisme que les administracions volen promoure al delta de l'Ebre.

 

Evidentment, la base de tot plegat ser脿 l'ornitologia i l'observaci贸 d'ocells, amb confer猫ncies 芦d'alt inter猫s禄 que versaran sobre la hist貌ria natural dels ous dels ocells, a c脿rrec de Tim Birkhead, de la Universitat de Sheffield; els falcons urbans que poblen fa 20 anys el cel de Barcelona, per Eduard Durany i Seri Garcia; o la presentaci贸 d'un club femen铆 d'observadores d'ocells que vol obrir un debat i reflexionar sobre la necessitat de normalitzar el paper de les dones dins del m贸n de l'ornitologia. S'ha organitzat una excursi贸 amb vaixell per observar les aus a unes quinze milles mar endins. Les principals marques comercials del sector de la fotografia i les lents organitzen els seus propis tallers i sortides. 芦Hi ha massa coses interessants i no es poden fer totes禄, bromeja Kirchner.

 

Situats en ple parc natural a l'espai M贸nNatura Delta, vora la llacuna de la Tancada i les antigues salines de Sant Antoni, en el moment de l'any de major inter猫s per als aficionats a l'observaci贸 dels ocells 鈥斆﹕ el pic de la migraci贸 dels ocells aqu脿tics que es dirigeixen cap al sud a passar l'hivern鈥, el Delta Birding Festival esdev茅 un atractiu de primer ordre per a aficionats i professionals d'arreu d'Europa: des de Catalunya i l'Estat espanyol, a Fran莽a, Pa茂sos Baixos o Anglaterra. 芦Mentre anem d'una carpa a un altre ens passa per sobre un vol de flamencs o veiem un grup de gavines que s'alimenta a la llacuna del costat. 脡s estar dos dies i mig cent per cent envoltats de natura, sigui perqu猫 ens l'expliquen, la gaudim o est脿 al voltant nostre禄, apunta.

 

芦Un festival que es consolida禄

L'any passat van tenir m茅s de 2.000 visitants, que enguany esperen superar. 芦脡s un festival que es consolida禄, apunta Kirchner, tot recordant que les xifres d'assist猫ncia s贸n reals, en la mesura que 茅s el nombre d'entrades venudes. M茅s enll脿 dels coneixements, experi猫ncies i difusi贸, el responsable del certamen remarca que un altre dels grans objectius que persegueixen des de la seva creaci贸 fa sis anys, seguint l'exemple del principal festival del sector a Anglaterra, 茅s aportar una part dels diners aconseguits amb la venda de les entrades a projectes de conservaci贸 de natural i els ocells.

 

Durant les anteriors edicions es van arribar a recollir 20.000 euros que, entre d'altres, van servir per finan莽ar estudis sobre el declivi de la t贸rtora com煤 en zones agr铆coles durant les 煤ltimes d猫cades per l'abandonament de conreus i el creixement de les pr脿ctiques agr铆coles intensives. En aquesta ocasi贸, per貌, seran els mateixos participants en la fira qui decidiran el projecte al qual es destinen els diners aconseguits.