La derogació del decret eòlic obre la porta a nous parcs a Catalunya

Amb aquest tràmit que ha anunciat la Generalitat, no hi haurà tanta restricció per posar en marxa parcs eòlics, amb la voluntat de complir amb els objectius que marca Europa pels propers anys
Parc eòlic de les Comes a la Terra Alta | Àlex Tarroja

 

Fa uns dies, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, anunciava que la Generalitat té la intenció de derogar el decret 147/2009, l’actual normativa que estableix els criteris d’implantació eòlica a Catalunya. Aquest fet es tradueix en el fet que hi haurà més facilitats per poder instal·lar parcs eòlics en tot el territori català.

 

Un dels motius pels quals es deroga el decret és perquè aquest model contemplava punts força restrictius a l'hora de desenvolupar l’energia renovable a Catalunya. Segons fonts del Departament d’Empresa consultades per aquest diari, «només es permetia fer parcs a determinades zones». Amb el nou decret, aquestes restriccions desapareixeran i es podrà avançar més ràpidament cap a un model renovable, tal com s’està marcant des d’Europa.

 

De fet, s’estableix l’any 2030 com a data perquè la meitat de l’electricitat que es consumeixi a Catalunya sigui d’origen renovable. Perquè això es produeixi «s’han d’instal·lar parcs eòlics o instal·lacions fotovoltaiques», apunten des del Govern català.

 

La presència de parcs eòlics no sempre agrada a tothom. De fet, a la Terra Alta, territori que acull diverses instal·lacions d’aquest tipus i en té projectades més, sempre s’alça la veu de diversos col·lectius en contra de la implantació dels parcs. En aquest cas, «el president de la Generalitat ja es va comprometre a reduir al màxim l’impacte visual».

 

Imatge d'alguns dels aerogeneradors en funcionament a l'altiplà de la Terra Alta, entre la Fatarella i Vilalba dels Arcs | ACN

 

La tramitació per derogar el decret eòlic podria allargar-se uns sis mesos i servirà per assolir aquest repte que es contempla a Catalunya. «El món avança cap a la descarbonització de l’energia; hem d’anar cap a les renovables», afegeixen.

 

«Aquest decret ha paralitzat l’energia eòlica a Catalunya»

Per la seva banda, el gerent de l’associació eòlica de Catalunya, EolicCat, Jaume Morrón, celebra l’anunci de la Generalitat de derogar el decret. «Nosaltres ja vam demanar la derogació fa 10 anys», explica. «Aquest decret havia de suposar el ressorgiment de l’energia eòlica a Catalunya, però les concessions que incorporava han fet que no funcioni i dels 768 megawatts que es van treure a concurs només n’hi ha 90 de vius, ara mateix».

 

Morrón afirma que el decret «no ha estat útil i que ha paralitzat l’energia eòlica a Catalunya». Per tant, en el cas de la Terra Alta, on hi ha nous parcs eòlics projectats, «s’han de tirar endavant els parcs perquè ja es tenen els permisos».

 

També et pot interessar: