Es descobreixen nous edificis defensius al jaciment de l’Assut de Tivenys

La vintena campanya al jaciment protohistòric, en mans dels arqueòlegs del grup de recerca GRESEPIA, millorarà el camí d’accés a partir de setembre
Aquest juliol s'ha dut a terme la vintena campanya d'excavacions al jaciment de l'Assut, a Tivenys | Cedida

 

Impulsada pel Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili el passat divendres, 12 de juliol, va finalitzar la vintena campanya d’excavacions al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys.

 

Durant l’actuació, els arqueòlegs van treballar en dos sectors del jaciment i van destapar noves estructures en forma de torres que han associat a la muralla defensiva. El director de les excavacions i professor d’Història Antiga de la URV, Jordi Diloli, explica que «és molt estrany perquè normalment les torres sempre formen part de la muralla», i afegeix que «ara el nostre repte és investigar quin ús tenia aquesta torre i per què està fora de la muralla».

 

Una de les construccions es troba a la part alta del jaciment, a l’exterior de la muralla, molt a prop de la gran torre circular que aïllava al poblat. Les fonts indiquen que podria haver estat construïda a finals del segle V abans de la nostra era (ANE).

 

«Si es confirmés que és una torre seria la cinquena d’aquest poblat»

D’altra banda, els arqueòlegs també han posicionat una altra estructura semblant a una torre a la part baixa del jaciment. Malgrat que s’haurà d’analitzar en pròximes intervencions, Didoli apunta que «si es confirmés que és una torre seria la cinquena d’aquest poblat, un fet bastant insòlit a les Terres de l’Ebre».

 

Durant les excavacions, a part de la ceràmica d’origen grec, púnic o romà, cal destacar la troballa d’una moneda de plata d’època romana. Filant prim, és de l’any 103 ANE i, tal com exposa el mestre: «això ens confirmaria l’ocupació del jaciment en moments posteriors al seu abandonament, una ocupació relacionada amb les guerres sertorianes».

 

Desig d’obrir el jaciment al públic

A banda de dur a terme la campanya d’excavacions i desxifrar les incògnites de les estructures en forma de torre descobertes, el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia té com a objectiu fer visitable el jaciment a partir de setembre.

 

Arranjar el camí té un cost de 40.000 euros, els quals els aportarà la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Tivenys. Tanmateix, des del GRESEPIA, s’ha obert una campanya ciutadana de mecenatge per contribuir a aconseguir la museïtzació del poblat.

"👉 Males notícies pel que fa a la millora del transport públic a les Terres de l'Ebre" "🐂BONA NOTÍCIA: Un ajuntament ebrenc cancel·la un bou capllaçat infantil"