El Govern abona 1,2 MEUR de l'ajut de 2018 per lluitar contra el cargol poma

El projecte quinquennal es tancarà un últim conveni bianual

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunyaha abonat l'ajut concedit l'any passat al grup seleccionat que coordina la lluita contra el cargol poma i la millora de la biodiversitat al Delta de l'Ebre. L'import pagat, corresponent al conveni signat l'agost passat, és d'1.195.124,82 euros.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Està cofinançat pel DARP i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). D'aquests, 463.720,16 euros s'han pagat per la gestió de part de les actuacions a l'empresa Forestal Catalana, i els 731.404,66 euros restants s'han distribuït entre els diferents membres del grup. És el tercer pagament dels acordats fins al 2020 i que s'han anat atorgant cada any lligats a les memòries d'actuacions del projecte quinquennal. Tot i això, el proper conveni serà bianual.

Un ajut de gairebé 1,2 MEUR

La concessió de l'ajut de gairebé 1,2 milions d'euros es va formalitzar el 6 d'agost de l'any passat, entre el grup ad hoc i el DARP. Forestal Catalana tenia encarregades entre octubre de 2017 i octubre de 2018, diverses actuacions de control i erradicació de la plaga. En concret, s'han aplicat saponines, s'han fet tractaments amb aigua de mar, netejat maquinàries, eliminat postes i exemplars adults de cargol poma i s'han fet recerques aplicades.

També s'ha encarregat d'actuacions de prevenció i protecció de la biodiversitat al delta de l'Ebre, com alimentar amb aigua dolça el canal vell del Penal, la prospecció de nàiades i l'establiment d'un programa de manteniment d'espècies protegides, entre d'altres.

Pla detall d'una posta de cargol poma retirada del riu Ebre, en una inspecció feta amb barca a Tortosa | ACN

 

La lluita contra el cargol, coordinada per cinc organismes

El grup ad hoc està format per la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre, la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO Birdlife), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'arròs i altres cultius al Delta de l'Ebre.

El DARP ha assegurat que ja es treballa per formalitzar el quart conveni que aquesta vegada serà bianual per cobrir 2019 i 2020