Pla general de les ruïnes del Poble Vell de Corbera d'Ebre (Terra Alta)

El Govern destinarà més de 250.000 euros per conservar el Poble Vell de Corbera d'Ebre

Està previst que les obres comencin l'any 2021

El Govern destinarà 253.000 euros per a la consolidació i conservació del Poble Vell de Corbera d'Ebre, situat al turó de la Muntera. Amb la signatura del conveni aquest dissabte al matí s'ha segellat la inversió i la integració del conjunt històric al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE).

«Avui fem un pas més per conservar la simbologia d'aquest emplaçament, el que ens volen dir cadascuna de les pedres que avui ens acompanyen, pedres d'aquell poble que va ser. Volem reforçar l'espai com a lloc de visita, de record, i que sigui un espai de memòria per recuperar i difondre la nostra memòria democràtica que durant molts anys han volgut que fos oblidada», ha expressat la consellera de Justícia, Ester Capella, durant la seva intervenció. Prèviament, en la seva arribada al conjunt històric, la consellera ha conversat amb un grup de veïns contraris a la implantació de nous parcs eòlics a la comarca de la Terra Alta.

Pel que fa al projecte, està previst que s'iniciï la seva licitació enguany i les obres començarien l'any 2021. Els treballs consistiran en la realització d'obres per preservar les runes i evitar-ne la degradació a causa del vent, la pluja o les temperatures.Així mateix, l'acord permetrà al públic comprar una única entrada integrada per a accedir als centres d'interpretació del Consorci i també al Poble Vell. De moment, el Consorci i l'Associació del Poble Vell treballen en la fórmula legal per fer-ho possible. D'altra banda, també se senyalitzarà l'entorn amb la imatge comuna dels Espais de la Batalla de l'Ebre de la Xarxa d'Espais de Memòria.

Pla general de la consellera de Justícia, Ester Capella, durant el seu discurs després de la signatura del conveni per consolidar el conjunt històric del Poble Vell de Corbera d'Ebre
La consellera de Justícia, Ester Capella, durant el seu discurs després de la signatura del conveni. | ACN

El Poble Vell, nucli destruït per les bombes de la Guerra Civil

El Poble Vell és l'antic nucli urbà de Corbera d'Ebre que va ser derruït per les bombes durant la Batalla de l'Ebre. Després de la Guerra Civil Espanyola, les famílies que hi vivien es van anar traslladant a la part baixa del municipi, a banda i banda de la carretera, fins a construir un nou nucli urbà. Per aquest motiu, el poble es va convertir en un conjunt de cases en runes presidit per l'església vella de Sant Pere, que va ser declarada com a Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1992. El poble és un monument a la pau i un lloc de visita per veure de prop els efectes d'una guerra. Segons dades de l'Associació del Poble Vell, entitat encarregada de gestionar les visites i les activitats culturals, cada any reben 20.000 persones.


Comentaris