La Via Verda centrarà les inversions del 2020 del Consell Comarcal del Baix Ebre

El pressupost es tanca en 18 MEUR, més del 80% dels quals per prestar els serveis i competències delegades
Un grup de quatre ciclistes circulant per la Via Verda | ACN

 

El pressupost comarcal del Baix Ebre per a l'any que ve serà de 18.050.368 euros, un 7% més que el d'enguany. La partida més important és la de les transferències corrents, de 16.710.230 euros (+ 5,81%) per a la prestació de les competències delegades en educació, sanejament, serveis socials i programes del SOC. El pressupost d'inversions també creix (un 38%) amb 1.126.598 euros que es destinaran en bona part a l'obra de la Via Verda del Carrilet, l'enllumenat de la Via Verda al tram de Roquetes i l'arranjament de l'antiga estació de Camarles per a pisos d'emergència social. També es destinaran 907.360 euros per millorar les estacions depuradores d'aigües residuals i redactar els projectes de Paüls, Campredó, Bítem i l'Ametlla de Mar.

 

El pressupost, a debat al Ple del divendre

El PSC ja ha anunciat que no li donarà suport per tancar-se sense consens i tenir un caràcter continuista. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha apuntat que s'ha contingut la despesa per garantir la prestació de serveis a les persones i «equilibrar la balança econòmica amb les aportacions d'altres administracions».

 

Les inversions serviran per convertir un tram de 7,2 quilòmetres de l'antic traçat del Carrilet. L'objectiu és fomentar el cicloturisme a la comarca. Aquest projecte es finançarà amb ajuts del fons FEDER de 212.000 euros i una altra del Departament d'Empresa, de 212.000 euros més.

 

Un grup de nens aturats amb les seves bicicletes a les Via Verda observa el riu Ebre | Tarragonadigital

 

El Consell també ha sol·licitat una subvenció del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC), per ampliar la seu comarcal i millorar-ne l'eficiència energètica. També s'ha demanat el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT), Ebre Bioterritori, que suposarà una inversió de 3,5 milions d'euros.

 

L'any que ve, com a novetat, s'ampliaran els serveis tècnics que el Consell presta als ajuntaments per a serveis en àmbits com l'arquitectura i l'urbanisme, la informàtica (amb un tècnic en transparència i administració electrònica) i la contractació pública. La nova llei de contractació pública fa que els ajuntaments més petits necessiten un assessorament especialitzat per tal de poder donar resposta a les demandes de la ciutadania.

 

Es mantindrà la gestió del servei de transport escolar col·lectiu, els ajuts individuals de desplaçament, menjador i per a l'adquisició de llibres escolars, així com la gestió dels menjadors de les escoles de Remolins i La Mercè. Finalment, el pressupost de la societat mercantil Baix Ebre Innova serà de 248.770 euros.