Pla mitjà del nou president de l'AMI, Jordi Gaseni, després de ser escollit

Jordi Gaseni, alcalde de l'Ametlla de Mar, escollit nou president de l'AMI

El batlle calero relleva en el càrrec Josep Maria Cervera

L'alcalde de l'Ametlla de MarJordi Gaseni, ha estat escollit nou president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Així s'ha acordat en l'assemblea general de l'entitat que s'ha celebrat al Teatre Metropol de Tarragona.

Gaseni relleva en el càrrec el fins ara màxim dirigent de l'entitat, Josep Maria Cervera, batlle del Port de la Selva. Tots dos van acordar el 2019 repartir-se els quatre anys de mandat i el traspàs s'ha fet efectiu aquest divendres. En la reunió també s'han produït canvis en la directiva i l'executiva.

En el seu discurs, Gaseni ha expressat que l'entitat és «el soci més fidel» de la Generalitat cap a la constitució de la República, «l'amnistia, l'autodeterminació i l'antirepressió». «No us fallarem», ha assegurat davant els alcaldes dels municipis adherits que omplien la platea. També ha defensat el paper dels consistoris per assolir la independència de Catalunya: «L'Estat sap que som clau per al creixement» de l'independentisme.

Als batlles els ha instat a mantenir viu l'espai independentista: «Hem de tenir la màquina ben engreixada per quan hi tornem», ha assenyalat. També ha defensat que cal que els municipis estiguin «ben forts» per si hi ha una reacció contrària de l'Estat. «Als alcaldes no se'ls inhabilita per defensar els pobles», ha exclamat en referència al batlle de Roquetes,  Paco Gas, que espera una sentència judicial per l'1-O que el pot inhabilitar.

Pla general d'un moment de la votació de l'assemblea general de l'AMI per escollir Jordi Gaseni com a nou president
Un moment de la votació de l'assemblea general de l'AMI per escollir Jordi Gaseni com a nou president | ACN

Borràs lloa els ajuntaments

L'assemblea de l'AMI l'ha tancada la presidenta del Parlament, Laura Borràs. «Hi ha qui continua mercadejant amb els indults», ha etzibat referint-se al govern espanyol, a qui ha acusat de cometre «una barbaritat humana» contra les famílies dels presos. A més, Borràs ha celebrat el dictamen del Consell d'Europa que reclama la llibertat dels empresonats.

Alhora ha assegurat que els independentistes pateixen repressió. «Quan ens persegueixen per si paguem quotes vol dir que patim una persecució política. Els ajuntaments també en sou víctimes», ha afirmat. I ha afegit: «L'Estat sap que la independència no es farà des dels ajuntaments, però estic segura que no es farà sense ells», ha pronosticat.

Paral·lelament, ha elogiat el paper dels municipis en el referèndum de l'1-O i els ha encoratjat a «mantenir viva la flama» per complir «amb la voluntat popular expressada a les urnes». També els ha lloat per la seva tasca durant la Covid-19. «La pandèmia ha estat un repte col·lectiu en el qual els ajuntaments heu estat claus perquè sou l'administració més propera», ha dit.

En l'assemblea també hi ha estat present de manera virtual l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha adreçat un vídeo de suport a l'AMI i al seu nou president.