Obren judici oral contra els dos directius del projecte Castor acusats de delicte ambiental

El jutge reclama a Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau 23.126 euros de fiança per la responsabilitat civil
La plataforma Castor, en una imatge d'arxiu | ACN

El jutge de Vinaròs que ha instruït la investigació dels terratrèmols provocats per la injecció de gas del projecte Castor ha ordenat finalment l'obertura de judici oral contra el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau i la mateixa societat mercantil com a acusats d'un delicte contra el medi ambient. La interlocutòria reclama als acusats el pagament d'una fiança de 23.126,43 euros per cobrir les possibles responsabilitats civils «determinades fins aquest moment». A la banqueta dels acusats del judici, que se celebrarà a l'Audiència Provincial de Castelló, seuran també les asseguradores Chartis Europe, Lloyds i Zurich com a responsables civils.

La interlocutòria de judici oral emesa per titular del jutjat número 4 de Vinaròs, que no admet possibilitat de recurs, arriba cinc anys i mig després de l'inici de les investigacions i se centra, únicament, en les responsabilitats incorregudes per l'exconcessionària del Castor en l'onada sísmica de més d'un miler de terratrèmols que va sacsejar la costa del Sénia a partir del mes de setembre el passat 2013, arran de les primeres injeccions de gas al magatzem submarí.

7 anys de presó, la demanda de l'acusació popular

L'acusació popular representada per l'Associació Nacional Arca Ibérica demana per als dos directius acusats set anys de presó i tres anys i mig de multa a raó de 350 euros diaris per a Escal UGS. La pena demanada per fiscalia per a del Potro i Martínez Dalmau és lleugerament inferior: sis anys de presó, 26 mesos de multa a raó de 20 euros diaris i inhabilitació per activitats relacionades amb el subsòl i el sistema gasista de tres anys i mig.

Per a la societat mercantil, Fiscalia demana també de tres anys i mig de multa però, en aquest cas, de 150 euros diaris. El ministeri públic fa també responsable civil a l'asseguradora Zurich i reclama que s'indemnitzi deu particulars pels danys que van patir arran dels terratrèmols i que es valori les afectacions que van acreditar més d'una vintena d'afectats de les Terres de l'Ebre, el Baix Maestrat o de la mateixa ciutat de Tarragona.

«Perill potencialment catastròfic»

En l'inici del procediment abreujat, l'octubre del mes passat, el jutge de Vinaròs considerava que els acusats van generar «una situació de perill potencialment catastròfic» en el moment que malgrat ser conscients del risc sísmic que suposava —amb nombroses advertències documentades i informes—, van decidir injectar gas. Fins i tot, ho van continuar fent, pràcticament triplicant el cabal previ, quan ja coneixien que s'estaven produint terratrèmols.

Inicialment, les diligències van arribar a comptar amb una vintena d'investigats per delicte ambiental així com prevaricació ambiental, entre els quals alts càrrecs del govern del PSOE, funcionaris, responsables de l'Institut Geològic i Miner així com el consell d'administració en ple de l'exconcessionària. Tots van anar a poc a poc caient de la investigació a excepció dels dos caps visibles i la mateixa societat Escal UGS —en concurs de creditors des de setembre passat—, que han estat acusats només de delicte ambiental.

En canvi, ha quedat fora de l'abast d'aquest judici oral els escàndols derivats dels greus defectes en el disseny del projecte, la seva tramitació o la indemnització final de 1.350 milions d'euros a la societat controlada per Florentino Pérez i que el govern espanyol del PP va intentar carregar sobre les factures dels consumidors abans que els tribunals anul·lessin el mecanisme de pagament. 

"Atenció Tortosa: Nous positius pel rebrot de l'Hospital de la Santa Creu" "Atenció: Aïllats els participants d'un curs de monitors a l'Ebre per un nou positiu"