Francesc Xavier Ciuraneta

Mor als 80 anys el bisbe emèrit de Lleida, l'ebrenc Francesc Xavier Ciuraneta

Creu de Sant Jordi el 2007, va ser un dels grans defensors de l'art de la Franja del Museu de Lleida

El bisbe emèrit de Lleida Francesc Xavier Ciuraneta ha mort aquest dimecres a la matinada a l'edat de 80 anys. Originari de la Palma d'Ebre (Ribera d'Ebre), Ciuraneta va ser bisbe de Lleida entre el 1999 i el 2007, any en què la Generalitat li reconegué la seva tasca amb la Creu de Sant Jordi. Durant el seu pontificat es va fer el nou edifici de Càritas diocesana, la remodelació de l'Acadèmia Mariana i la construcció de la Casa d'Espiritualitat, les parròquies de Santa Teresa Jornet i de Sant Antoni Maria Claret. També va treballar molt per la recuperació del patrimoni artístic de la diòcesi com l'art de la Franja en litigi amb l'Aragó que es troba al Museu de Lleida.

Des del compte oficial de Twitter del Museu de Lleida s'ha destacat la figura del bisbe Ciuraneta per la seva «defensa, valentia i constància» del patrimoni de museu. En aquest sentit, han apuntat que guarden un «excel·lent record» de la seva persona i desitgen que «descansi en pau».

Bisbe de Menorca i Lleida

Mons. Francesc Xavier Ciuraneta va ser ordenat sacerdot el 28 de juny de 1964 a Tortosa. El 12 de juny de 1991 va ser nomenat Bisbe de la Diòcesi de Menorca i el 14 de setembre del mateix any va rebre l'ordenació episcopal a la Catedral menorquina pel Nunci a Espanya, Mons. Mario Tagliaferri. El 29 d'octubre de 1999, el papa Joan Pau II el va nomenar Bisbe de la Diòcesi de Lleida, prenent-ne possessió el 19 de desembre del mateix any a la Catedral de la capital del Segrià. El 8 de març de 2007, va renunciar al càrrec per motius de salut.

L'any 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat. També aquell any va rebre la Medalla de la Ciutat de Lleida per part de la Paeria pel paper important que va tenir per la ciutat en molts àmbits com la recuperació de l'Acadèmia Mariana i la seva trajectòria pastoral i científica a l'Institut de Ciències Religioses (IREL).

Missa funeral a Lleida, demà dijous

Aquest dijous la Catedral de Lleida celebrarà la Missa funeral a les quatre de la tarda. La Catedral de Menorca també celebrarà una Missa funeral el 14 de novembre a les onze del matí així com la Catedral de Tortosa, en una data encara per determinar.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!