El morenillo ja és oficialment una varietat autoritzada de la DO Terra Alta

S'aprova el plec de condicions del Consell Regulador que la inclou
El morenillo ja és oficialment una varietat autoritzada de la DO Terra Alta | acn

Després de dotze anys d'espera, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat l'aprovació de la varietat de raïm morenillo en el plec de condicions del Consell Regulador de la DO Terra Alta. Es resol així «una reivindicació històrica» de la comarca per «preservar una de les varietats de caràcter emblemàtic, identitàries i tradicionals» de la Terra Alta. Servirà també per «aprofitar la diversitat i singularitat del terrer i treballar per millorar la qualitat dels productes». La morenillo es descriu sovint per la seva «complexitat» i per atributs com «l'elegància, la subtilesa, la frescor, l'acidesa, l'especiat i la delicadesa».

A la Terra Alta es poden trobar ceps gairebé centenaris de la varietat morenillo. S'adapta «perfectament» a la climatologia i el terrer de la comarca i les proves de consum experimentals que s'han fet durant el temps d'espera a què s'autoritzés, han revelat vins amb «paràmetres organolèptics de molta qualitat i molt valorats tant pels tècnics o pels consumidors finals». La morenillo és una varietat de poc grau i poc color que aporta molta acidesa als vins i gran quantitat d'aromes primaris. Aquests atributs fan que es combini molt bé amb les varietats negres més representades a la DO Terra Alta, com són la garnatxa i la carinyena. Els aporta acidesa i frescor i dota els vins d'una «expressió pròpia i diferenciada».

No hi ha encara un registre oficial de vinyes de morenillo a la comarca però es calcula que existeixen una desena d'hectàrees plantades o més.

"🌧XIFRES HISTÒRIQUES: Un trimestre rècord de pluges a les Terres de l'Ebre" "🏥El mètode d'un hospital de l'Ebre perquè els pacients de coronavirus es comuniquin"