Les oliveres mil·lenàries del Sénia, protagonistes en una gran jornada de reconeixement

La Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori del Sénia van homenatjar les diputacions de Tarragona, Castelló i Terol pel seu suport en la realització d’activitats conjuntes
Les oliveres mil·lenàries del Sénia, protagonistes d'una gran jornada de reconeixement | Diputació de Tarragona

 

Les oliveres mil·lenàries d’Ulldecona, a la comarca del Montsià; Pena-roja de Tastavins, a Terol, i de la Jana, a Castelló, van centrar ahir dimarts, 5 de març, l’acte de reconeixement a les diputacions d’aquestes regions, per la seva coordinació i treball conjunt en diferents activitats de difusió d’aquestes espècies emblemàtiques.

L’homenatge, organitzat per la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori del Sénia, va consistir en un acte institucional al consistori de Traiguera, a Castelló, a més de les respectives visites a les tres zones d’oliveres mil·lenàries.

Reconeixement a l'esforç de coordinació

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el de la Diputació de Castelló, Javier Moliner; i el seu homòleg a Terol, Ramón Millán, van participar en la iniciativa, que va tenir com a principal objectiu reconèixer l’esforç de coordinació en la matèria durant els últims anys.

La feina conjunta entre la Mancomunitat Taula del Sénia, l’Associació Territori Sénia i les tres diputacions va permetre que, entre 2017 i 2018, es realitzessin accions com ara l’organització d’una exposició, un congrés o la celebració del dia mundial de l’olivera.

Un conjunt de 27 municipis

La Mancomunitat Taula del Sénia, per la seva part, aplega ara 27 municipis de Castelló, Terol i Tarragona, i l’Associació Territori Sénia està formada, en un cinquanta per cent, per la Mancomunitat i, la resta, per representants dels sectors econòmics i socials de la zona.

Els dos organismes col·laboren, braç a braç, en la promoció del territori i la difusió i conservació de les seves oliveres mil·lenàries.

El Territori Sénia és la zona de major concentració d'oliveres mil·lenàries del món | Diputació de Tarragona

 

La zona d'oliveres mil·lenàries més gran del món

Concretament, el Territori Sénia, amb 15 municipis valencians, 6 de catalans i 3 d’aragonesos, agrupa un total de 5.027 exemplars d’oliveres, xifra que converteix el territori en la zona de major concentració d’oliveres mil·lenàries del món.

Per a ser considerades com a tals, aquests arbres han de tenir un perímetre superior als 3,5 metres i, el tronc, a 1,3 metres de terra.

També et pot interessar:

"ATENCIÓ: Un detingut pel robatori d'un mas a la Ribera d'Ebre" "ATENCIÓ: Roba un televisor i intenta forçar un quiosc de l'ONCE a Roquetes"