EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

El Parlament insta el Govern a declarar una moratòria immediata en la venda d'oliveres monumentals

PSC, comuns i CUP hi han votat en contra mentre que la resta de grups parlamentaris s'hi han abstingut
Alguns operaris preparant les oliveres arrencades prop de la zona del Pou de les Piques de Godall, per endur-se-les | ACN

 

El Parlament de Catalunya ha instat el Govern a declarar una moratòria immediata en la venda d'oliveres monumentals. Es tracta d'un punt d'una moció presentada pel grup parlamentari de la CUP que s'ha aprovat amb el suport dels comuns i del PSC, mentre que la resta de grups parlamentaris s'hi han abstingut. D'aquesta manera, reclamen que la venda d'oliveres monumentals s'aturi mentre encara no s'aprova la llei de protecció d'aquests arbres.

 

El Parlament està debatent en ponència una proposició de llei, impulsada per PSC-Units, per protegir les oliveres monumentals. La normativa prohibeix «malmetre, matar, explantar o comercialitzar» aquestes oliveres i preveu un règim de sancions amb multes de fins a 500.000 euros. 

 

El Parlament elabora una proposició de llei de protecció d'oliveres monumentals

Ja fa temps que les entitats ecologistes denuncien l'espoli d'oliveres monumentals. Durant els últims anys, s'han arrencat més de mil exemplars de la regió coneguda com la Mancomunitat del Sénia, que acull una zona entre el sud de Catalunya, el nord del País Valencià i una part d'Aragó. 

 

Partits polítics i entitats ecologistes han pressionat el Govern i el Parlament per tal que s'elabori una llei de protecció de les oliveres monumentals. L'inici del tràmit al Parlament d'aquesta llei, però, va provocar justament una arrencada massiva d'oliveres mil·lenàries, abans que s'acabi d'aprovar la llei. A principis del passat mes de juny, Gepec i la plataforma 'Salvem lo Montsià' denunciaven l'arrencada de més d'un centenar d'oliveres a una finca a la partida de les Tosses. Alguns dels exemplars superaven els cinc metres de diàmetre a 1,30 metres del sòl. 

 

També et pot interessar