ÚLTIMA HORA

Cop policial a Calafell als pisos ocupats

URGENT

La vaga general a les químiques de Tarragona serà el pròxim 19 de febrer

La PDE tanca el seu 18è aniversari amb una gran festa i la voluntat de seguir lluitant

Des de la Plataforma asseguren que la pugna continua per «blindar» el riu Ebre i el territori | No descarten estudiar altres vies legals i volen crear un «lobby més potent» i pressionar a Europa
Imatge del grup Los Sirgadors i del nus antitransvasament durant la festa que tancava l'any del 18è aniversari de la PDE | ACN

 

 

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va tancar ahir dissabte, 30 de març, l'any de la commemoració dels divuit anys de vida del moviment antitransvasament amb una festa reivindicativa a Amposta, a la comarca del Montsià. Centenars de persones van participar en la jornada, que va organitzar jocs infantils, castells i espectacles de pallassos i va posar el punt final amb les actuacions musicals de grups del territori com Pepet i Marieta.

 

Després que el Tribunal Suprem desestimés el recurs contenciós administratiu contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre presentat l'any 2016, des de la Plataforma asseguren que la lluita continua per «blindar» el riu Ebre i el territori. Per això, no descarten estudiar altres vies legals i volen crear un «lobby més potent» i pressionar a Europa.

 

 

 

Jocs, música i reivindicació per a tots els públics

Centenars de persones van aplegar-se des de quarts de sis de la tarda al pavelló de l'1 d'Octubre d'Amposta per participar en una jornada festiva que posa fi als actes organitzats des del setembre per la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Una jornada per a tots els públics que va acabar després d'hores de jocs infantils, jotes, d'espectacles de pallassos —un d'ells protagonitzat per la pallassa Pepa Plana— i de molta música de les bandes del territori, com El Quico, el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, els Xeics o Pepet i Marieta, que estrenaven la cançó 'La força de l'Ebre', el nou himne del moviment antitransvasament.

 

El clam de «lo riu és vida» i les samarretes blaves amb el nus van ser presents en aquesta diada festiva, però sobretot reivindicativa, atès que encara queden anys de lluita per revertir els problemes que arrosseguen el riu Ebre i el Delta, segons va explicar la portaveu de la PDE, Matilde Font. «La lluita continuarà mentre hi hagi negoci darrere l'aigua i les seves infraestructures, la nostra raó de ser és poder blindar l'Ebre», va asseverar Font, per tal que el riu tingui uns cabals ecològics «com cal» i que els sediments arribin al final al delta per evitar la seva regressió.

 

 

Vendre el poble «per quatre duros»

Davant la sentència del Tribunal Suprem que diu que els cabals fixats són suficients per evitar el deteriorament físic dels hàbitats i espècies del delta —resolució dictada l'11 de març passat i que desestima el recurs contenciós administratiu contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre—, la portaveu de la Plataforma va assegurar que no els estranya i que evidencia que el tribunal «legitima» la política hidràulica del govern espanyol. Per això, considera que l'única via és Europa i la «força» de la gent que batalla pel territori.

 

Compartia parer l'Àlex de la Guia, un jove que, des dels vuit anys, forma part del moviment antitransvasament i que també és un dels autors del llibre 'Generació #LoRiuÉsVida'. Segons ell, fins que no es canviï la mentalitat de les administracions locals que estan «disposades a vendre el seu poble i la comarca a canvi de quatre duros», queden anys de lluita per defensar el riu, la terra i el territori.

 

Durant la jornada, també es van homenatjar els polítics empresonats pel procés independentista.

 

 

Et pot interessar: