El riu Ebre a Tortosa, amb el llaüt Lo Sirgador de Tortosa amarrat a l'embarcador perquè no reben permisos per tornar a fer viatges turístics

Tortosa escalfa motors per la Capital de la Cultura Catalana 2021 amb una exposició sobre Picasso

El grup de Calafell, 'Buhos' oferiran un concert el 29 de gener | Igual que al Vendrell, els actes de la Capital estaran condicionats per l'evolució de la pandèmia

Tortosa  ha iniciat el compte enrere per fer el tret de sortida a la  Capital de la Cultura Catalana 2021. Les primeres activitats remarcaran el patrimoni de la ciutat, els set tresors tortosins escollits per votació popular, i inclouen un  concert  de Buhos i una exposició amb l'obra facsímil de Picasso sobre la preparació del 'Guernica'. Tortosa va recollir dissabte passat el testimoni del  Vendrell.

Totes les activitats  es podran consultar al portal web tortosacultura.cat, on s'emetran en directe o es podran veure posteriorment. El primer tinent d'alcalde de Cultura,  Enric Roig, ha destacat les aportacions rebudes del teixit cultural de la ciutat i del territori, amb 85 propostes  que està avaluant el comitè organitzador.

Tortosa preveu «projectar-se com a ciutat  de cruïlla al conjunt dels Països Catalans i mostrar la importància del llegat cultural i històric» de la ciutat en un any en què serà seu de la Capital Cultural del país. L'acte inaugural es farà al gener, amb protagonisme per al «patrimoni material i immaterial».

Programació condicionada per la pandèmia

Encara no s'ha tancat una data per fer-la perquè aquest acte, com altres activitats, dependran de l'evolució de la pandèmia. L'objectiu és fer presencials tantes propostes com es pugui i «ratificar la idea que la cultura és segura».

Les dates que ja estan confirmades són la de l'actuació del grup Buhos a l'auditori Felip Pedrell, el 29 de gener, on presentaran l'espectacle  'Teràpia Col·lectiva'. També al gener s'inaugurarà al Museu de Tortosa l'exposició amb les obres facsímils que Pablo Picasso va fer com a preparatiu del quadre el 'Guernica'.

La Capital de la Cultura 2021  a Tortosa s'ha estructurat en vuit eixos que «defineixen com es viu la cultura a la ciutat». La capital ebrenca acollirà el  Festivitas Bestiarium que reuneix el bestiari festiu de Catalunya; un congrés sobre la jota; el lliurament dels premis VOC d'audiovisuals en català; la trobada anual de l'Associació Catalana de Premsa Comarcal; l'aplec Adifolk o el  festival Simfònic, que mobilitza 5.000 estudiants de Catalunya, entre d'altres.

També serà la  Ciutat Gegantera de Catalunya i se celebraran aniversaris, com els 25 anys  de la inauguració del teatre auditori Felip Pedrell, els 25 anys de la Festa del Renaixement, o els  15 anys de la biblioteca Marcel·lí Domingo. A més, farà les primeres activitats del centenari de l'any Pedrell, previst pel 2022, amb l'estrena de l'obra 'Matinada'.