Impulsen un Observatori de la Sequera i un viver de cria d'ostra autòctona a l'Ebre

La marca EbreBioesfera compta ja amb 141 empreses adherides i s'obrirà a tenir empreses col·laboradores
El Consell Consultiu de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre s'ha reunit a Tortosa | ACN

 

El Consell Consultiu de la Reserva de la Bioesfera de les Terres de l'Ebre ha fet balanç de les accions empreses durant el 2018 i ha posat en relleu els principals projectes que s'han iniciat. Destaquen l'Observatori de la Sequera, que desenvoluparan l'Observatori de l'Ebre i l'Escola de Capacitació Agrària de Gandesa, o el Hatchery (viver) de cries d'ostra autòctona que anirà de la mà de la federació de mariscadors FEPROMODEL i l'Escola d'Aqüicultura de l'IES els Alfacs de la Ràpita. Els dos projectes s'han desenvolupat des del Life CLINOMICS. Per altra banda, amb una desena d'adhesions durant el 2018, la marca EbreBioesfera ja té 141 empreses adherides. Durant el 2019, se'n millorarà els compromisos i la visibilitat, a la vegada que es reforçarà la marca obrint-la a empreses col·laboradores.

Altres accions que s'han destacat en el Consell Consultiu, que s'ha celebrat aquest divendres a la Cambra de Comerç de Tortosa, és el projecte de turisme sostenible WildLife of Ebro Region, que s'està oferint amb operadors anglosaxons i americans, per visitar el Delta i els Ports amb la menor petjada ecològica possible. També s'han presentat la xarxa d'apicultors MEL que s'ha creat amb regions d'Itàlia, França, Líban i Tunísia, que es formalitzarà a la primavera a la Toscana; els intercanvis d'estudiants i d'experts i científics de zones humides de Sardenya; l'acord amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) perquè s'impulsin treballs i estudis en detall sobre les Terres de l'Ebre; o l'associació amb el projecte Life BioRedMed, sobre les biorefineries i el valor que poden aportar en la gestió de boscos regenerats. 

El president de la Cambra de Comerç de Tortosa amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà a Tortosa | ACN

 

Des del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, que compta amb 2,22 milions d'euros de finançament –cofinançat per la UE–, s'impulsarà un clúster agroforestal per generar noves oportunitats econòmiques amb la creació de fitoderivats i biomassa de proximitat. Una altra de les iniciatives que se'n desprèn és la Rural Smart Energy, un operador energètic per posicionar el territori –principal productor d'energia del país- en el futur de la generació energètica. Finalment es farà un Banc de Terres i Serveis Agraris territorial, un Observatori Socioambiental, o el FabLab de les Terres de l'Ebre que ja ha començat a desenvolupar-se a Amposta.

"Troben una tortuga babaua amb hipotèrmia a Deltebre" "ATENCIÓ: Entren a robar a un Ajuntament de l'Ebre"