Imatge d'arxiu de la plataforma marina del projecte Castor

La comissi贸 d'investigaci贸 del Castor conclou que l'Estat, Escal UGS i ACS han d'assumir responsabilitats

Les conclusions, pactades entre JxCat, ERC i CatECP, seran debatudes en el ple del Parlament de la setmana vinent

La comissió d'Investigació del Castor exigeix que l'Estat, Escal UGS i ACS assumeixin responsabilitats. La comissió ha aprovat aquest divendres les seves conclusions i recomanacions, després de més d'un any de compareixences. Totes les conclusions aprovades formen part de la proposta transaccional entre JxCat, ERC i CatECP, en les quals s'insta el govern espanyol a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor. De fet, es considera que tant l'administració de l'Estat com aquells governs que van participar en la tramitació del magatzem de gas han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer «amb una concurrència efectiva extremadament restrictiva» o bé «sense concurrència pública».

Les conclusions hauran de ser debatudes i ratificades pel ple del Parlament de la setmana vinent. La comissi贸 d'investigaci贸 del Castor, convocada per darrer cop aquest divendres a les nou del mat铆, nom茅s ha aprovat les conclusions i recomanacions pactades entre JxCat, ERC i CatECP. Les dels altres partits 鈥擟s, PSC, CUP i PP鈥 han estat rebutjades.

El diputat republic脿 Llu铆s Salvad贸 afirma, a trav茅s d'un comunicat, que 芦猫ticament i pol铆ticament no es pot defugir d'all貌 que han provocat i la comissi贸 ha deixat molt clar que els governs del PSOE i PP, aix铆 com les empreses Escal UGS i ACS, s贸n els responsables del desastre del Castor禄. 芦Ha estat un frac脿s pol铆tic, empresarial, econ貌mic i social禄, afegeix.

Per a Salvad贸 茅s evident, tal com recullen les conclusions, que 芦va ser necess脿ria la concertaci贸 i la conniv猫ncia dels principals responsables de les pol铆tiques energ猫tiques i d'infraestructures del govern espanyol del per铆ode 2000-2014 per fer possible la tramitaci贸 administrativa del projecte, amb decisions que es poden considerar irregulars, arbitr脿ries, injustes i amb risc per la seguretat i la salut p煤blica, prioritzant l'inter猫s particular de les empreses participants i contr脿ries a l'inter猫s general禄.

La plataforma del magatzem subterrani de gas natural del Projecte Castor, durant la seua construcci贸. | EFE

芦Un projecte de risc禄

Les conclusions tamb茅 denuncien que es permet茅s que Escal UGS i ACS desenvolupessin 芦un projecte de gran risc t猫cnic sense assumir pr脿cticament riscos de car脿cter econ貌mic ni aportacions econ貌miques禄. A partir d'aqu铆, s'insta el govern de l'Estat que emprengui 芦les mesures necess脿ries禄 per recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, aix铆 com 芦assegurar que aquests costos no recaiguin ni en els usuaris del gas ni en el conjunt de tota la ciutadania禄.

Davant del fet que el mateix govern espanyol ha reconegut neglig猫ncies en el disseny del Castor, se li demana la realitzaci贸 d'una auditoria t猫cnica del projecte per esbrinar l'exist猫ncia d'irregularitats, mancances i contrasentits detectats i apuntats per diferents experts; i determinar-ne les responsabilitats pertinents.

En les conclusions tamb茅 s'insta la Comissi贸 Europea a investigar la responsabilitat del Banc d'Inversions Europeu (BEI) en el seguiment del projecte Castor, i, com a recomanaci贸, que s'avalu茂 de nou si la indemnitzaci贸 a Escal UGS va suposar 芦una ajuda il路legal d'Estat禄.

S鈥檌nsisteix en el fet que el cost del desmantellament en cap cas s'ha de fer amb diners p煤blics sin贸 que hauria d'assumir-los Escal UGS, i es requereix a l'Estat que doni resposta i s'atenguin 芦els danys materials i morals dels ve茂ns i institucions p煤bliques afectades禄.

A m茅s de recon猫ixer la tasca de l'Ajuntament d鈥橝lcanar, de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del S茅nia i dels promotors de la querella ciutadana 芦Cas Castor禄 l'ODG (Observatori del Deute en la Globalitzaci贸), Xnet i IDHC-Associaci贸 de Defensa dels drets Humans, es demana fer un seguiment de les conclusions de la comissi贸 d'investigaci贸, tant en l'脿mbit del govern catal脿, com en el parlamentari, pel mateix s铆ndic de greuges, o per altres administracions locals afectades directament pel futur del projecte.

Tamb茅 et pot interessar:


Comentaris