Salut invertirà 5 MEUR fins 2023 per renovar l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre

La consellera Alba Vergés ratifica que la Generalitat gestionarà el centre de forma independent a través d'una empresa pública

El Departament de Salutinvertirà 5 milions d'euros durant els pròxims quatre anys per renovar les instal·lacions i equipaments tecnològics de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. Segons ha explicat la consellera, Alba Vergés, en una visita al centre seran actuacions calendaritzades anualment fins el pròxim 2023. La partida principal, de 2,2 milions d'euros, es destinarà a la renovació tecnològica i d'equipaments. 

Millores a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre.

També s'adequaran els espais per als metges de guàrdia, així com la renovació dels quiròfans i les sales de reanimació postquirúrgica. La consellera, que s'ha reunit amb alcaldes i representants sindicals, ha ratificat que el centre tindrà un projecte independent i gestionat per la Generalitat a través d'una empresa pública, de la qual no n'ha precisat ni la forma jurídica ni l'àmbit territorial.

La reunió que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha mantingut amb alcaldes i regidors de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. | ACN

 

La inversió més important fins ara

De visita aquest divendres al centre, la consellera ha subratllat que la inversió de renovació és la més important que s'ha destinat en els seus 30 anys de funcionament. Això ha fet que part de la tecnologia i les instal·lacions hagin quedat obsoletes per a les necessitats actuals. Vergés ha volgut vincular l'anunci a «l'esforç inversor del govern: estem compromesos amb la salut a tot el territori i la qualitat que prestem amb proximitat a la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat». 

Millora de la cafeteria

També ha anunciat que Salut estudia la reclamada millora de la cafeteria del centre hospitalari, actualment una sala amb taules, cadires i màquines automàtiques dispensadores de begudes i menjar precuinat. «Estem en fase de resoldre això en el termini més breu possible perquè és important per a l'hospital tenir una cafeteria en condicions i oberta», ha reconegut.

L'home encara està ingressat a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre | cedida

 

Desviament de diners per l'Hospital de Reus

Després de reunir-se amb representants dels sindicats i abans de fer-ho amb alcaldes i regidors del territori, Vergés ha volgut també reiterar la voluntat del Govern de donar un tomb a la gestió del centre. La dependència del grup Sagessa, creat per l'Ajuntament de Reus i immers en nombrosos escàndols judicials, ha estat llargament contestada pel territori, especialment, després de constatar que s'havien desviat a eixugar el deute de l'Hospital de Sant Joan 4 milions d'euros reservats per al centre ebrenc.

Dependrà del Servei Català de la Salut

Vergés, en aquesta línia, ha anunciat, novament, que l'Hospital Comarcal tindrà «direcció i projecte clínic propis, amb pressupost propi» i dependrà del Servei Català de la Salut, «que és el propietari» del centre. «Tindrà independència i sentiment propi de les Terres de l'Ebre i a la ciutadania que li correspon», ha afegit. «Farem que l'hospital no depengui de ningú més que no sigui el Departament de Salut», ha sentenciat.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

De moment, però, la consellera no ha precisat quina fórmula concreta adoptarà l'empresa pública que se n'ha de fer càrrec: ni la fórmula jurídica, ni tampoc l'àmbit territorial. I és que la intenció manifestada per l'anterior conseller de Salut, Toni Comín, de crear una societat de la Generalitat per gestionar conjuntament els centres municipals ebrencs que penjaven de Sagessa –els dos de Tortosa, el d'Amposta i el de Móra— no acaba de convèncer alguns alcaldes. 

«Continua havent una empresa de Salut a les Terres de l'Ebre»

«Recollim la demanda i farem tota la tramitació jurídica necessària», s'ha limitat a respondre, tot assegurant que, malgrat la llargada dels tràmits, «al full de ruta continua havent una empresa de Salut a les Terres de l'Ebre». Òbviament, el model de governança i la participació de les administracions locals en aquesta societat encara està també pendent de determinar.

«Fem l'aposta de decidir des del territori de forma compartida», ha indicat. Això sí, a priori, l'operativa de traslladar metges especialistes dels principals centres hospitalaris de referència per visitar pacients a l'Hospital de Móra d'Ebre continuarà amb l'objectiu, ha delarat, d'«assegurar la millor qualitat».