Pla mitjà d'un treballador de Raimat transportant una caixa amb raïm, en l'inici de la verema

UP Terra Alta demana que el preu del raïm sigui superior als 0,40 euros per quilo

El sindicat demana a Agricultura que millori el funcionament de les seves oficines comarcals

Unió de Pagesos a la Terra Alta insta als compradors de raïm que no ofereixin un preu inferior als 40 cèntims d'euro per quilo i que, segons les característiques de les vinyes, dels raïms i les varietats, aquest preu sigui superior. La lluita contra el míldiu ha augmentat els costos als viticultors. Aquest fong «mai havia provocat tants danys a la comarca», hi ha finques que no es veremaran i unes 320 hectàrees s'han veremat en verd —mesura aplicada pel tancament durant mesos del canal HORECA per a Covid—. El sindicat preveu «una molt bona qualitat del raïm» però la davallada de la producció serà important, sobre el 30 % de mitjana, segons varietats i municipis.

Unió de Pagesos ha acordat amb el Departament d'Agricultura ajuts directes per a explotacions de joves, d'agricultors a títol principal i per a explotacions agràries prioritàries amb més d'un 55 % d'afectació per míldiu. El sindicat explica que molts compradors estan rectificant a l'alça les previsions de necessitat de raïm per l'efecte de la verema en verd, l'afectació del míldiu i la reobertura dels canals de consum.

Demanen a Agricultura que millori el funcionament de les seves oficines comarcals

Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura una «millora substancial» en el funcionament de les seves oficines comarcals pel que fa als tràmits que necessita la pagesia. El sindicat ha constatat que, des que va començar el desconfinament, «molts agricultors i ramaders no han pogut fer els tràmits necessaris en aquestes oficines o bé les respostes a les peticions s'han fet amb molts dies de retard». UP considera «positiva i adient» l'atenció telemàtica per part de les oficines d'Agricultura però recorda que «no tots els pagesos poden accedir-hi sempre». Per això, demana que es garanteixi l'atenció telefònica durant tots els dies laborables i, en el cas dels tràmits telemàtics, que es facin «amb la màxima agilitat i rapidesa».


Unió de Pagesos recorda que les oficines comarcals del Departament d'Agricultura formen part d'un servei «essencial i bàsic» en el món rural, i encara més tenint en compte «les dificultats que planteja la situació de pandèmia per a la població».


Comentaris