Pla picat del llaüt Lo Sirgador de Tortosa, amarrat a l'embarcador

Els vaixells turístics es queden amarrats a port, oblidats en la desescalada

El sector exigeix que es permeti reactivar l'activitat com s'ha autoritzat a les Canàries des de la fase 1

Els vaixells turístics no han pogut reprendre l'activitat ni tan sols en els territoris del país on ja s'ha implantat la fase 2 del desconfinament, com les Terres de l'Ebre o la Costa Daurada. Els decrets governamentals els han «oblidat» i segueixen aturats mentre no es reguli com i quan poden reiniciar l'activitat. Denuncien «un greuge comparatiu» amb altres territoris com les Illes Canàries on s'ha permès des de la fase 1 que les embarcacions turístiques puguin tornar a fer excursions i activitats. «Pensem que s'han oblidat de nosaltres perquè hi ha moltes activitats empresarials a tenir en compte però si no t'especifiquen que pots començar a treballar, no pots fer-ho», ha lamentat Jordi Domingo, gerent del llaüt Lo Sirgador de Tortosa (Baix Ebre).

Mentre el llaüt Lo Sirgador segueix amarrat a l'embarcador de Tortosa, els seus responsables, el gerent Jordi Domingo i Adelino Fontanet avancen les tasques de manteniment i adequació del vaixell perquè estigui llest quan els arribi l'autorització que ara reclamen amb ànsia després de més de dos mesos parats. «Treballem tot l'any i des del març treballem fort, sobretot amb grups i escoles durant la primavera. Estem arrossegant moltes pèrdues i ara poder començar a treballar una setmana abans o després suposa molta diferència», ha reivindicat Domingo.

Sense autorització per fer excursions 

Mentre les empreses de turisme actiu i de natura han pogut tornar a acollir clients, els vaixells turístics no reben l'autorització per fer excursions, celebracions o altres de les activitats que ofereixen. Les línies regulars de transport turístic sí que poden treballar i existeix la contradicció que es pot traslladar clients als restaurants flotants, però no per a fer una excursió.

Són conscients que la tornada potser s'haurà de fer en grups tancats provinents del territori, amb un aforament reduït —el llaüt té capacitat per a 53 viatgers— i han comprat mampares de metacrilat per si els ho acaben exigint. «Com el material escassejava», s'han avançat i les han comprat per si cal posar separacions entre els grups de turistes. «Ens ajustarem al que ens demanin però no sabem res. Treballar a un 50% encara sortiria rendible però a un 30% ja seria complicat», ha apuntat.

A l'espera d'una «resposta concreta»

Altres empreses del Delta de l'Ebre estan en la mateixa situació o la Costa Brava que es veuen obligats a cancel·lar reserves ni en poden planificar de noves. «Algunes agències volen dur-nos clients aquest estiu, però no els podem confirmar res. De moment l'única cosa que podem fer és continuar cancel·lant excursions que teníem programades», denuncien. «Diuen que potser a partir del dia 15 de juny, que potser serà a plena capacitat però no ho saben. Està tot enlaire i el que volem és que quan surti un nou decret ens tinguin en compte i s'inclogui aquesta activitat amb les especificacions que pertoquin», ha demanat el gerent de Lo Sirgador. De moment, cap dels departaments oficials implicats els ha donat «una resposta concreta» a la seva petició.