El nou POUM de Valls fixa les bases per a la ciutat de l'any 2040

El 2016, el document va rebre el Premi Catalunya d'Urbanisme Manuel Solà Morales que atorga la Societat Catalana d'Ordenació de Territori (SCOT) de l'Institut d'Estudis Catalans
El POUM preveu transformar sòl per construir fins a 6.718 habitatges nous a la ciutat | Cedida

Despr√©s de 5 anys de la seva aprovaci√≥ inicial, el plenari municipal de Valls ha ratificat, per unanimitat, el nou Pla d'Ordenaci√≥ Urban√≠stica Municipal de Valls. Aquest document, impulsat per l'Ajuntament de la capital de l'Alt Camp, pret√©n posar els fonaments per guiar les necessitats de transformaci√≥, creixement i reforma del terme municipal, que actualment t√© 24.256 habitants i 4 nuclis urbans principals: Valls, Picamoixons, Masmolets i Fontscaldes.

 

El nou pla substituir√† l'anterior pla general, que data de l'any 1988. Els objectius principals impliquen recentralitzar la ciutat al voltant del Barri Antic, recuperar els torrents com a espais verds, transformar s√≤l per construir fins a 6.718 habitatges nous o incrementar la poblaci√≥ en 18.810 ve√Įns. Per a fer-ho possible, el document es vertebra en cinc eixos estrat√®gics i projecta les l√≠nies de desenvolupament del municipi per als propers 20 anys.

 

Valls, capital de l'interior del Camp de Tarragona

Un dels objectius principals del nou Pla d'Ordenaci√≥ √©s erigir Valls com a capital principal de l'interior del Camp de Tarragona. S'ha d'aconseguir un millor posicionament de la ciutat amb la millora de les infraestructures i dels equipaments de refer√®ncia. En aquest sentit, es contempla una anella vi√†ria exterior que assegura la connexi√≥ amb les principals carreteres tot aprofitant el tra√ßat de l'A-27 per la zona de ponent de Valls. Aquesta circumval¬∑laci√≥ tamb√© permetr√† habilitar nous accessos al pol√≠gon industrial. 

 

També es preveu una segona anella viària, en aquest cas de caràcter urbà. Esdevindria la porta d'entrada principal a les diferents zones de la ciutat i la ronda seria una peça clau per unir el nucli de la població amb els barris més perifèrics, per aconseguir relligar els diferents espais i aconseguir una major cohesió.

Estació de trens de Valls | Cedida

Amb mat√®ria d'infraestructures, el POUM proposa un refor√ßament de l'actual l√≠nia ferrovi√†ria. Aquesta actuaci√≥ permetria l'empla√ßament d'una terminal de trens per a mercaderies competitiva i compatible amb d'altres terminals del corredor del Mediterrani. 

 

Pel que fa als equipaments, i tenint en compte el desenvolupament equilibrat de la ciutat, es contempla l'habilitació de nous serveis com un espai per a serveis assistencials a la zona de ponent, la creació d'equipaments culturals a llevant, i dotar Valls d'una nova zona esportiva.

 

Barri Antic, centre vital de la ciutat

El nucli històric de Valls suposa una de les prioritats destacades del pla. S'aposta per garantir i fomentar la seva centralitat com a punt neuràlgic de la vida social de la ciutat. En aquest sentit, es vol limitar el creixement del sector nord de la població i no es preveuen nous espais residencials en la zona.

 

D'aquesta manera, es concentrarà el desenvolupament en els àmbits de llevant i de ponent, així com les zones properes al Barri Antic. Amb aquesta mesura, s'establirà un nou eix de ciutat que reforçarà el paper d'aquest nucli com a veritable centre geogràfic de Valls.

Nou eix de creixement de la ciutat | Ajuntament de Valls

Valls, ciutat patrimonial i de paisatge

Un altre dels punts estratègics del POUM vallenc és la protecció del patrimoni arquitectònic i paisatgístic. Les esglésies i els campanars, els edificis agrícoles, les masies, les cases rurals, els torrents i les diverses cases particulars situades al Barri Antic constitueixen els elements vertebradors del patrimoni i del paisatge identitari de la capital de la comarca. El pla també vol recollir la preocupació de la ciutadania envers la protecció d'aquests actius.

 

Ciutat productiva i de serveis

El passat i el present industrial de Valls constitueixen un element base de gran valor i dibuixen l'escenari econ√≤mic de futur per a la ciutat. El nou document defineix l'espai productiu i la xarxa de comunicacions vi√†ries i ferrovi√†ries que han de servir per consolidar la ciutat com a punt de refer√®ncia al territori en ind√ļstria i en serveis

 

La diversificaci√≥ de les activitats productives i la incorporaci√≥ de nous productors emergents han de possibilitar aquest salt qualitatiu que li correspon a la ciutat com a capital interior del Camp de Tarragona. √Čs per aix√≤ que el POUM preveu una ampliaci√≥ moderada del pol√≠gon industrial al sector nord

Imatge a√®ria del pol√≠gon industrial vallenc | Redacci√≥

Vila cohesionada i sostenible

El document definitiu estableix com a altra prioritat l'articulaci√≥ equilibrada i cohesionada de Valls, amb la sostenibilitat com a referent permanent en el desenvolupament de la ciutat. Es preveuen nous accessos al nucli de poblaci√≥ i la remodelaci√≥ de la rotonda del barri de la Colla Vella

 

D'altra banda, tamb√© es contempla el refor√ßament dels passeigs urbans existents i la creaci√≥ de nous, amb la finalitat de crear una veritable xarxa de carrers verds que garanteixi el despla√ßament interior de la ciutat i s'estengui fins a la connexi√≥ dels camins rurals dels voltants de Valls. 

 

Finalment, el POUM preveu convertir la carretera del Pla en un passeig urb√† que millori l'entrada nord del municipi i uneixi els barris d'aquesta zona, que ara es troben separats per la carretera. 

Fa 4 anys es va iniciar la construcció del passeig entre els barris de Santa Úrsula i Alt Camp | Ajuntament de Valls

"‚Äľ ATENCI√ď: Interrupcions i retards generalitzats a l'R14, R15 i R16 a les comarques de TGN" "ūüíįūüéĻEncara falten padrins per valor de 40.000 euros per fer realitat l'Orgue de Valls"