El POUM preveu transformar s貌l per construir fins a 6.718 habitatges nous a la ciutat

El nou POUM de Valls fixa les bases per a la ciutat de l'any 2040

El 2016, el document va rebre el Premi Catalunya d'Urbanisme Manuel Sol脿 Morales que atorga la Societat Catalana d'Ordenaci贸 de Territori (SCOT) de l'Institut d'Estudis Catalans

Després de 5 anys de la seva aprovació inicial, el plenari municipal de Valls ha ratificat, per unanimitat, el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Valls. Aquest document, impulsat per l'Ajuntament de la capital de l'Alt Camp, pretén posar els fonaments per guiar les necessitats de transformació, creixement i reforma del terme municipal, que actualment té 24.256 habitants i 4 nuclis urbans principals: Valls, Picamoixons, Masmolets i Fontscaldes.

El nou pla substituirà l'anterior pla general, que data de l'any 1988. Els objectius principals impliquen recentralitzar la ciutat al voltant del Barri Antic, recuperar els torrents com a espais verds, transformar sòl per construir fins a 6.718 habitatges nous o incrementar la població en 18.810 veïns. Per a fer-ho possible, el document es vertebra en cinc eixos estratègics i projecta les línies de desenvolupament del municipi per als propers 20 anys.

Valls, capital de l'interior del Camp de Tarragona

Un dels objectius principals del nou Pla d'Ordenaci贸 茅s erigir Valls com a capital principal de l'interior del Camp de Tarragona. S'ha d'aconseguir un millor posicionament de la ciutat amb la millora de les infraestructures i dels equipaments de refer猫ncia. En aquest sentit, es contempla una anella vi脿ria exterior que assegura la connexi贸 amb les principals carreteres tot aprofitant el tra莽at de l'A-27 per la zona de ponent de Valls. Aquesta circumval路laci贸 tamb茅 permetr脿 habilitar nous accessos al pol铆gon industrial. 

Tamb茅 es preveu una segona anella vi脿ria, en aquest cas de car脿cter urb脿. Esdevindria la porta d'entrada principal a les diferents zones de la ciutat i la ronda seria una pe莽a clau per unir el nucli de la poblaci贸 amb els barris m茅s perif猫rics, per aconseguir relligar els diferents espais i aconseguir una major cohesi贸.

estaci贸-tren-valls
Estaci贸 de trens de Valls | Cedida

Amb mat猫ria d'infraestructures, el POUM proposa un refor莽ament de l'actual l铆nia ferrovi脿ria. Aquesta actuaci贸 permetria l'empla莽ament d'una terminal de trens per a mercaderies competitiva i compatible amb d'altres terminals del corredor del Mediterrani. 

Pel que fa als equipaments, i tenint en compte el desenvolupament equilibrat de la ciutat, es contempla l'habilitaci贸 de nous serveis com un espai per a serveis assistencials a la zona de ponent, la creaci贸 d'equipaments culturals a llevant, i dotar Valls d'una nova zona esportiva.

Barri Antic, centre vital de la ciutat

El nucli hist貌ric de Valls suposa una de les prioritats destacades del pla. S'aposta per garantir i fomentar la seva centralitat com a punt neur脿lgic de la vida social de la ciutat. En aquest sentit, es vol limitar el creixement del sector nord de la poblaci贸 i no es preveuen nous espais residencials en la zona.

D'aquesta manera, es concentrar脿 el desenvolupament en els 脿mbits de llevant i de ponent, aix铆 com les zones properes al Barri Antic. Amb aquesta mesura, s'establir脿 un nou eix de ciutat que refor莽ar脿 el paper d'aquest nucli com a veritable centre geogr脿fic de Valls.

valls
Nou eix de creixement de la ciutat | Ajuntament de Valls

Valls, ciutat patrimonial i de paisatge

Un altre dels punts estrat猫gics del POUM vallenc 茅s la protecci贸 del patrimoni arquitect貌nic i paisatg铆stic. Les esgl茅sies i els campanars, els edificis agr铆coles, les masies, les cases rurals, els torrents i les diverses cases particulars situades al Barri Antic constitueixen els elements vertebradors del patrimoni i del paisatge identitari de la capital de la comarca. El pla tamb茅 vol recollir la preocupaci贸 de la ciutadania envers la protecci贸 d'aquests actius.

Ciutat productiva i de serveis

El passat i el present industrial de Valls constitueixen un element base de gran valor i dibuixen l'escenari econ貌mic de futur per a la ciutat. El nou document defineix l'espai productiu i la xarxa de comunicacions vi脿ries i ferrovi脿ries que han de servir per consolidar la ciutat com a punt de refer猫ncia al territori en ind煤stria i en serveis

La diversificaci贸 de les activitats productives i la incorporaci贸 de nous productors emergents han de possibilitar aquest salt qualitatiu que li correspon a la ciutat com a capital interior del Camp de Tarragona. 脡s per aix貌 que el POUM preveu una ampliaci贸 moderada del pol铆gon industrial al sector nord

Imatge a猫ria del pol铆gon industrial vallenc | Redacci贸

Vila cohesionada i sostenible

El document definitiu estableix com a altra prioritat l'articulaci贸 equilibrada i cohesionada de Valls, amb la sostenibilitat com a referent permanent en el desenvolupament de la ciutat. Es preveuen nous accessos al nucli de poblaci贸 i la remodelaci贸 de la rotonda del barri de la Colla Vella

D'altra banda, tamb茅 es contempla el refor莽ament dels passeigs urbans existents i la creaci贸 de nous, amb la finalitat de crear una veritable xarxa de carrers verds que garanteixi el despla莽ament interior de la ciutat i s'estengui fins a la connexi贸 dels camins rurals dels voltants de Valls. 

Finalment, el POUM preveu convertir la carretera del Pla en un passeig urb脿 que millori l'entrada nord del municipi i uneixi els barris d'aquesta zona, que ara es troben separats per la carretera. 

carretera-pla-valls
Fa 4 anys es va iniciar la construcci贸 del passeig entre els barris de Santa 脷rsula i Alt Camp | Ajuntament de Valls


Comentaris