Imatge del Polígon Industrial de Valls

Els robatoris del cablejat elèctric provoquen apagades de llum continuades en algunes zones de Valls

La zona de l’Hort del Carme i el Polígon Industrial són dos dels espais més afectats pels actes vandàlics

A la inseguretat, els robatoris i l’acumulació de brutícia en alguns aparcaments i espais públics de Valls cal afegir-hi, ara, una altra problemàtica: la manca d’il·luminació a causa dels robatoris continuats del cablejat elèctric. En aquest sentit, en els últims mesos des de l’Ajuntament vallenc s’ha detectat un increment d’actes vandàlics relacionats amb aquests casos, tot i que encara no s'han pogut identificar els autors dels fets. En la majoria de situacions els robatoris han causat una apagada general de la il·luminació de l’aparcament municipal de la plaça del Carme.

Així, segons fonts municipals, «tot i que hi ha vegades que els aparcaments s’han quedat sense llum per una errada del sistema elèctric, ja fa algunes setmanes que l’enllumenat públic de la ciutat pateix robatoris de cablejat, i aquest fet dificulta i dilata la reparació del sistema i la tornada de la llum». De fet, des de l’estiu s’han comptabilitzat, com a mínim, tres robatoris a l’aparcament de l’Hort del Carme amb les seves consegüents apagades, cosa que propicia una major vulnerabilitat dels vehicles estacionats en els espais afectats.

De fet, TarragonaDigital publicava, tot just fa unes setmanes, que des del consistori municipal s’havia detectat un augment, durant la nit, dels petits furts i dels fets delictius en turismes i vehicles estacionats en els aparcaments municipals que no disposen de vigilància. Aquests fets, generalitzats des de fa anys, es deuen a la manca de mesures de seguretat que hi ha implementades, i també ara, a la mala il·luminació i a la presència de col·lectius que han ocupat il·legalment algunes cases properes als aparcaments.

Afectació al Polígon Industrial

El nucli urbà de la capital de l’Alt Camp no és l’única zona afectada per aquestes incidències. En la línia, el Polígon Industrial també ha patit robatoris en el sistema d’il·luminació nocturn en alguna de les seves vies, una problemàtica que s’afegeix a la insuficiència lumínica que existeix en bona part de la superfície pública de l’espai.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Valls farà una inversió de gairebé 1,5 milions d'euros per renovar l’enllumenat i en la primera fase s’actuarà als carrers Artesans, Licoristes, Curtidors i Basters, i també a bona part de la rambla de Palau de Reig de Dalt, així com un sector del carrer Blanquers. Això suposa la renovació amb tecnologia LED de 307 fanals, augmentar la sensació d'il·luminació, reduir les avaries i disminuir en un 80% el consum energètic.

Aparcament de l'Hort del Carme de Valls
Imatge de l'aparcament de l'Hort del Carme de Valls | Cedida

Un dels punts més destacats del projecte és la renovació dels quadres elèctrics, que inclouran un nou sistema de telegestió per control remot. Així, es podran detectar les avaries de manera instantània per poder actuar amb rapidesa.

«No tot el cablejat serveix»

Des del sector industrial s’alerta que alguns cables tenen un recobriment d’acer que impossibilita la seva venda al mercat negre, ja que els lladres no poden fondre el material per obtenir-ne el coure. Això fa que a banda dels robatoris, el sistema elèctric pateixi destrosses, ja que els lladres han de fer una selecció dels cables que volen «i el cost de la reparació és molt costós», expliquen fonts municipals.


Comentaris