Valls recuperarà part de la muralla de Sant Antoni

El projecte preveu una inversió de 482.000 euros i que inclou l’enjardinament d’un solar annex
Recreació de l'estat actual i del projecte de reforma de l'àmbit del tram inicial de la muralla de Sant Antoni de Valls | ACN

 

 

L’Ajuntament de Valls ha aprovat la recuperació del tram inicial de la muralla de Sant Antoni. El projecte contempla una inversió de 482.000 euros i consta d’unes obres de consolidació del mur, la seva reinterpretació històrica i la urbanització del solar annex, que es convertirà en una zona enjardinada amb bancs. El mur, del segle XIV, està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Segons el consistori, que no fixa terminis per la seva execució, serà la primera de les grans actuacions de recuperació de la muralla de la ciutat. En els últims anys s’han fet estudis arqueològics a la zona que han permès trobar restes de la muralla anteriors i que daten del segle XIII.

 

La zona que es rehabilitarà és la del tram inicial, entre els carrers Mur i Tomàs Caylà, a tocar del Portal Nou. La primera actuació serà la consolidació del tram de 615 metres quadrats de l’antiga muralla medieval del segle XIV, declarada com a BCIN, que destaca per la seva singularitat i per ser una de les principals entrades del Barri Antic. Les obres inclouen la consolidació de les parts més degradades de la muralla i la seva restauració. A la resta de parets i paraments contemporanis que es conservaran, se’ls hi aplicarà una pàtina cromàtica de color neutre per tal que el visitant pugui identificar amb facilitat quines parts es corresponen a restes de la muralla i quines a construccions posteriors. També se sanejarà el mur de contenció de l’antic cementiri de Valls del segle XVI.

 

Per a la interpretació de l’espai s’ha previst la instal·lació de plafons informatius, per permetre al visitant identificar les restes i conèixer la història d’aquest tram de la muralla medieval. A més, el solar adjacent d’uns 700 metres quadrats s’urbanitzarà «amb plataformes, que salvant el desnivell, formaran bancs i esglaons per passar a ser un espai obert, enjardinat i amb arbres», ha informat el consistori.

 

 

 

Estudis

En els últims anys s’han realitzat cinc intervencions arqueològiques que han aportat nova informació i que han ajudat a completar la proposta d’actuació que s’ha previst en aquesta zona. Aquests treballs arqueològics han permès localitzar noves restes de la muralla, entre elles el descobriment de restes del Mur Vell del segle XIII del qual, tot i que els historiadors intuïen el seu recorregut, fins ara no se n’havia trobat cap vestigi, expliquen des de l’Ajuntament. En concret, segons informa el consistori, els treballs de prospecció arqueològica han posat al descobert «l’estructura d’un arc i altres materials de paret de muralla del XIII que es correspondrien a l’anomenat portal de la Font dels Clergues, del qual se’n tenen molt poques referències històriques documentades».

 

En el mateix parament s’hi troben les restes de la torre sobirana de Valls del segle XIV, la torre més alta de les 32 que formaven part de la muralla de Valls, que va aprofitar l’estructura del segle XIII. A més, s’han localitzat també altres restes de l’estructura defensiva, entre els quals destaca el fossat. També hi sobresurt un empedrat que segurament es correspondria a un dels corrals municipals de la vila al segle XVIII i s’ha ampliat la informació sobre dos refugis antiaeris que van construir durant la Guerra Civil, els treballadors de la fàbrica que ocupava aquest lloc.

 

El projecte enceta el període d’exposició pública, després de l’aprovació per part de la Junta de Govern. L’Ajuntament, a més d’informar de la proposta a la Comissió Municipal de Patrimoni de Valls, ha anunciat que sol·licitarà el corresponent informe de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

 

Imatge d'arxiu del Polígon Industrial de Valls | Cedida

 

Millores al Polígon Industrial

La Junta de Govern també ha aprovat inicialment el projecte de millora integral de l’enllumenat del Polígon Industrial. El projecte contempla la renovació amb tecnologia Led dels 850 fanals de la zona industrial de Valls. L’Ajuntament calcula que amb les noves lluminàries «s’augmentarà la sensació d’il·luminació a tots els carrers del polígon, augmentarà la vida útil dels punts de llum, es reduiran les avaries i, a la vegada, es disminuirà en un 80% el consum i els costos energètics». A més, es reposaran uns 170 fanals i s’ha programat la renovació del cablejat elèctric de la instal·lació de l’enllumenat. El projecte té un pressupost d’1,5 milions d’euros i es preveu que les obres, que s’executaran per fases, comencin a principis del 2020.

 

 

Informació relacionada:

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris