La Xarxa Solidària de Valls consolida la seva activitat de suport a persones vulnerables per la Covid-19

Les tasques d'ajuda a la gent gran i sense recursos segueixen actives tot i el desconfinament | L'Ajuntament pretén donar un nou impuls a la Xarxa per ampliar-ne la base i els projectes
L'Ajuntament de Valls i totes les entitats involucrades valoren positivament tota la feina feta per la Xarxa Solidària | Àngel Ullate
 

El passat mes d'abril, arran de la crisi sanitària i social que va provocar la pandèmia de la Covid-19, va néixer a Valls, com a molts altres punts de la demarcació, la Xarxa Solidària. Una iniciativa impulsada per la regidora d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat en coordinació amb els Serveis Socials Municipals, el Centre d'Assistència Primària Ignasi Sarró i diferents entitats de Valls amb l'objectiu de crear una xarxa de cures i de suport per tal de fer front a la situació d’emergència social derivada de la crisi sanitària.

Més d'una vintena d'accions de suport a la gent gran i persones sense recursos

Tres mesos després, la Xarxa Solidària ha aconseguit consolidar la seva activitat de suport a les persones i col·lectius vulnerables més afectats per la crisi sanitària, econòmica i social generada per la Covid-19. Especialment coincidint amb la declaració de l'alerta sanitària i el període de confinament més estricte, s'han coordinat les iniciatives d'ajuda entre persones que volien oferir el seu suport i les persones que necessiten més ajuda i atenció, garantint les mesures de seguretat i prevenció per a totes les parts.

Entre la cinquantena de vallencs que hi han participat, s'han format diferents grups d'intervenció en funció de les demandes de suport existents. En total, s'han dut a terme vint-i-dues accions, la majoria per a la gent gran —amb més dificultats per sortir de casa i més exposada— o per a persones amb dificultats econòmiques, entre les quals destaquen les encaminades a donar resposta ràpida a les necessitats més bàsiques com poden ser l'alimentació o la compra de medicaments.

Una de les tasques en què també s'han concentrat més esforços ha estat el d'acompanyament i seguiment telefònic. S’han realitzat un total de sis trucades d’acompanyament com a suport psicològic, que s'han demostrat especialment necessàries, sobretot durant els mesos de confinament. A més, també s'han fet un parell de derivacions al telèfon d’assessorament psicològic del Col·legi de Psicòlegs, habilitat amb motiu de la Covid-19.

L'Ajuntament vol donar un nou impuls a la Xarxa per ampliar-ne la base i els projectes

L'Ajuntament de Valls destaca l'esperit solidari de la Xarxa i de totes les persones voluntàries que estan participant en un projecte al qual es vol donar un nou impuls en els propers mesos. L'objectiu és ampliar la base de voluntariat i engegar nous projectes de suport social de cara al setembre, acompanyat d'accions específiques de formació per donar als voluntaris més eines per realitzar accions de suport a persones que puguin necessitar ajuda.

Algunes de les actuacions engegades en el moment més crític de la pandèmia ja han finalitzat, però d'altres encara continuen a hores d'ara. Un exemple és el servei d'àpats a domicili, que durant el confinament set voluntaris han cobert i segueixen cobrint. La Xarxa també està participant de manera activa amb deu voluntaris des del mes de juny en el projecte Passejades Terapèutiques de la Fundació Ginac, que realitza acompanyaments individuals a passejades pel centre de Valls amb l’objectiu donar suport a persones ateses en el retorn a l’activitat després de l’aturada per la Covid-19.

"L'espectacle que encetarà les Festes Decennals de Valls 2021" "Urgent: Decisió d'última hora amb la Firagost d'enguany"