L'ACA dona per resolta la fuita química de Carburos al riu Francolí

«Les darreres analítiques evidencien que la qualitat de l'aigua és l'habitual», confirmen una setmana després de l'accident
El riu Francolí, en una imatge d'arxiu al seu pas per la zona propera a la Pobla de Mafumet i el Morell | Cedida
 

«L'episodi es dona per tancat: la qualitat de l'aigua del riu Francolí és l'habitual». Aquest és el balanç de les darreres analítiques que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha realitzat al riu després de la fuita d'amoníac que es va registrar el passat 31 de maig a l'empresa química Carburos Metálicos, al complex industrial del Polígon Nord. Les primeres anàlisis van evidenciar una pujada dels nivells d'amoni al canal de sortida de l'empresa al riu, però la repetició dels controls uns dies més tard indiquen que la quantitat de concentració ja ha tornat a la normalitat.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Les anàlisis inicials ja apuntaven que la fuita no s'hauria estès al riu i només es concentraria al perímetre de l'empresa, tal com han confirmat els estudis posteriors. És per això que, des del principi, no es va tallar l'aigua de boca —és a dir, de l'aixeta— del Francolí, si bé es va posar en quarantena la que s'utilitza per a regar fins a conèixer els resultats definitius. L'ACA va prendre mostres en diversos punts diferents del riu durant la setmana passada per confirmar el bon estat de l'aigua dies després de l'accident.

 

L'accident químic de Carburos Metálicos: un treballador mort i un altre ferit greu

L'accident a l'empresa Carburos Metálicos, que es va produir quan va deflagrar un tanc amb més de 500 litres d'amoníac, va causar la mort gairebé immediata d'un treballador de la planta i va deixar un altre en situació de ferit crític. Amb el pas dels dies, el segon operari s'ha anar estabilitzant a l'hospital de la Vall d'Hebron i ha passat a ferit greu, en lloc de crític. També van resultar ferides de diversa consideració fins a catorze persones entre treballadors i personal sanitari i de seguretat que hi van actuar durant el matí del succés.

 

També et pot interessar