Totes les capitals de comarca de Tarragona i l'Ebre tindran un «Baltasar de veritat» a la Cavalcada d'enguany

Gandesa i el Vendrell s'adhereixen per primer cop a la iniciativa de la plataforma 'Casa Nostra, Casa Vostra'
Reus ja va estrenar el seu «Baltasar de veritat» a Cavalcada dels Reis Mags del 2019 | Laia Solanellas

Per primera vegada, totes les capitals de comarca del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tindran un «Baltasar de veritat» a les seves respectives cavalcades aquest diumenge al vespre. És l'anunci que ha fet oficial la plataforma 'Casa Nostra, Casa Vostra', la principal impulsora de la campanya des de fa tres nadals, i que per primera vegada ha aconseguit el suport explícit dels deu ajuntaments més potents de l'àrea metropolitana de Tarragona aquest gener del 2020.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

La iniciativa ja va ser majoritària l'any passat amb més de 200 municipis adherits, i aquest any ha eclosionat definitivament a les comarques de Tarragona. A les vuit capitals que l'any passat ja van sumar-se a la proposta —Tarragona, Reus, Valls, Tortosa, Amposta, Montblanc, Móra d'Ebre i Falset—, en aquesta ocasió s'han adherit també la capital de la Terra Alta, Gandesa, i la del Baix Penedès, El Vendrell. Més d'una vintena de localitats tarragonines, més enllà del focus de les capitals, també repeteix o estrena «Baltasars de veritat» aquesta cavalcada.

 

 

La campanya «Baltasar de veritat» vol posar fi a la pràctica d'embetumar persones de raça blanca

La campanya vol posar fi a la tradició, encara present en molts municipis de casa i fora, d'embetumar i pintar de negre els Baltasars i patges reials per arribar allà on a Ses Majestats li manquen mans enlloc de comptar, directament, amb persones de raça negra. La plataforma recorda que els orígens d'aquesta pràctica són una herència racista i proposen articular actes tradicionals com la cavalcada «a favor d'una societat purament inclusiva» i cercant entre els respectius veïnats persones de raça negra disposades a participar. Ha estat un èxit aclaparador.

 

La Cavalcada dels Reis Mags 2019 a Reus va ser un exemple de la campanya «Baltasars de veritat» | Laia Solanellas

Són moltes les associacions solidàries i de refugi que actuen com a intermediàries i aconseguir, sense anar més lluny, que la carrossa de Baltasar del 2019 a Reus tingués vincles més que profunds amb l'ONG de rescat 'Open Arms'. La gran majoria de capitals de comarca catalanes també ha seguit el camí de la campanya que ha esperonat 'Casa Nostra, Casa Vostra', amb una tendència a l'alça que ja s'ha estès a més del 80% del territori i que aspira a acabar amb les excepcions de cara a la pròxima cavalcada del 2021.

 

També et pot interessar