Pla de l'entrada de l'Hospital Joan XXIII

Les operacions endarrerides per la Covid-19 disparen la demanda de sang als hospitals de Tarragona

El Banc de Sang tranquil·litza: hi ha reserves per a 9 dies | Caldran més donants que cap altre agost

En un estiu absolutament atípic, existeix una altra realitat a l'ombra de la Covid-19 que està començant a aflorar als centres hospitalaris de les comarques de Tarragona. Els mesos de paràlisi van obligar a ajornar milers d'operacions i intervencions no urgents que han acumulat unes llistes d'espera exagerades i que, a poc a poc, s'estan intentant reduir. L'estiu està servint per enllestir bona part dels deures que no es van poder fer durant la primavera.

Aquesta informació no és notícia per ella mateixa, més aviat és un efecte de sentit comú per evitar demorar i cronificar unes operacions que cal fer com més aviat millor. Però comporta un apèndix automàtic: si s'han de realitzar centenars d'operacions acumulades, calen unes reserves de sang molt superiors a les de qualsevol altre estiu per poder-les dur a terme. I el Banc de Sang ja ha fet l'avís corresponent: calen més donants.

Catalunya té reserves de sang disponibles per a 9 dies

Des del Banc han confirmat a TarragonaDigital que disposen en aquests moments d'un estoc de reserves per a nou dies, un volum que han valorat com a «molt correcte» i que encaixa amb els barems recomanables i desitjables. Recorden, però, que «la durada de la sang és limitada» perquè caduca, de manera que cal mantenir viu el flux de donacions per tal de no perdre el matalàs que ara mateix existeix.

«Ara mateix, el consum de sang està per sobre de l'habitual i el nombre de donacions encara no s'ha acabat de normalitzar: és un problema», explica el director assistencial del Banc de Sang, Enric Contreras. Les previsions apunten a un agost exigent que requerirà més sang que qualsevol altre agost, un dels mesos històricament més crítics, tal com es demostra any rere any.

La demanda de sang als hospitals està tornant a pujar des del mes de juny

«Ara ens trobem amb que cal recuperar l'activitat ajornada», explica Contreras, «després de dos mesos on la donació i el subministrament de sang va arribar a caure un 30%», exposa, durant un març i abril de paràlisi general. De fet, fins al maig les transfusions de sang van caure en un 15% respecte a l'any anterior, una tendència que s'ha trencat al trimestre juny-juliol-abril, on ja s'està fent servir més sang que l'any anterior en prop d'un 5%. S'espera que la dinàmica segueixi a l'alça.

Gràfic setmanal del consum de sang als hospitals de Catalunya
Gràfic setmanal del consum de sang als hospitals de Catalunya. En taronja, les dades de 2020. | Banc de Sang

«Cal tenir en compte que l'estiu és un dels períodes més crítics en disminució de donacions a causa de les vacances», avisen des del Banc, també enguany en el cas d'un estiu on la necessitat de sang augmenta en lloc de baixar. Es calcula que cada dia calen entre 800 i 1.000 donacions a Catalunya, una xifra que encara no s'ha recuperat.

L'objectiu del Banc de Sang és recollir 35.000 donacions durant l'estiu

Des del Banc de Sang combinen el missatge de tranquil·litat amb el de consciència, i recorden que la donació de sang és necessària per a molts pacients i és també segura per al donant, ja que no existeix cap risc de contagi de coronavirus i es garanteixen totes les mesures de seguretat. L'objectiu del Banc és arribar a les 35.000 donacions durant tot l'estiu.

Per poder ser donant cal inscriure's a través d'aquest formulari, pesar més de 50 quilos i ser major d'edat, a més de gaudir de bona salut. La novetat quant als requisits oficials recau sobre els donants que hagin superat el virus de la Covid-19, que hauran d'esperar un mes després de superar la malaltia per tal de poder tornar a ser donants aptes.


Comentaris