El coronavirus s'encalla al Sud: el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, les regions menys afectades

La caiguda de la mobilitat i la temporada baixa, factors importants | El territori representa el 5% dels positius de tot Catalunya
Com més fosc és el color vermell, més alta és la concentració | Salut
 

Els números no enganyen i la propagació del coronavirus s'encalla i es debilita quan s'acosta a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. La demarcació, que representa aproximadament el 10% de la població de tot Catalunya, és on la pandèmia ha fet menys estralls de tot el país, i a més amb diferència. Â«Però encara és molt aviat per aventurar unes conclusions que trigarem a tenir», rebaixa en declaracions a TarragonaDigital el subdirector de l'Agència de Salut Pública a Tarragona, Conrad Casas.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Des d'una prudència mil·limètrica, Casas constata que Â«efectivament, sembla que el comportament de la pandèmia esdevé diferent de les comarques de Tarragona». Ho matisa tot amb un Â«de moment», un Â«per ara» i un Â«provisionalment» constant. Salut va fer públic fa unes setmanes un mapa diari sobre la concentració de casos de coronavirus a cada àrea bàsica de salut (ABS) de Catalunya, un gràfic que confirma les tendències.

Tarragona, un 10% de la població catalana però menys del 5% dels contagiats de Covid-19

Les comarques de Tarragona representen la segona àrea metropolitana del país —comparable a Girona i a anys llum de l'epicentre de Barcelona i el seu cinturó)—. Engloba una població que supera els 800.000 habitants. Vora el 10% de la ciutadania catalana, com apuntàvem abans. No obstant això, les dades es desequilibren quan es fan extensives a la pandèmia: la concentració de casos és molt més baixa.

De fet, menys del 5% dels positius per coronavirus de Catalunya corresponen a les comarques del Sud. Tarragona i l'Ebre sumen a dia d'avui 1.420 persones amb el virus, pel total de 32.984 que hi ha a tot el país. La regla de tres també es respecta a les defuncions, on Tarragona suma 138 de les 3.331 víctimes mortals que la pandèmia suma a Catalunya [dades oficials d'aquest dissabte al vespre, per a l'elaboració d'aquesta informació]. Uns números molt inferiors al 10% que li seria atribuïble, si tot fos matemàtica.

La caiguda de la mobilitat frena en sec l'expansió del virus a les comarques de Tarragona

Però no és matemàtica. Casas explica que Â«trobem una sèrie d'explicacions» que atorguen a Tarragona i l'Ebre aquesta baixa concentració de casos, en comparació amb altres territoris. Â«Un dels factors que més ajuden és el de la baixa densitat de població, especialment a l'Ebre, que sumat a la caiguda de la mobilitat en prop d'un 80% han ajudat a què la dispersió i propagació del virus sigui molt, molt baixa», reflexiona.

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona ha registrat tres morts per coronavirus durant el cap de setmana. | Àngel Ullate

Casas també posa de manifest que l'absència d'un macroaeroport com El Prat i l'aïllament de la gran infraestructura del territori, el Port de Tarragona, han suposat dues portes tancades a possibles propagacions. Â«Haurien pogut estar una porta d'entrada claríssima del virus, però Tarragona ha estat ben protegida en aquest sentit», exposa.

La temporada baixa, gran aliada del territori per evitar l'impacte de la Covid-19

A aquestes explicacions,Casas suma la gran 'x' de l'equació. Â«I la raó més clara és que la pandèmia ha arribat fora de temporada turística, el que ha evitat que molta gent de fora estigués a les nostres comarques i, per tant, ha garantit una densitat baixa en un territori que a l'estiu es multiplica», ha reconegut. En aquest sentit, ha volgut destacar Â«el paper fantàstic dels ajuntaments de costa a l'hora de posar restriccions i controls» per als ciutadans de segons residència que les seves localitats acostumen a acollir.

Les terrasses esperen clients a Cambrils. | Laia Solanellas

Els moviments a la segona residència s'han produït â€”tot i que la manca de dades oficials fa impossible el càlcul real de l'abast—, però no ho ha fet en la intensitat massiva de qualsevol altra Setmana Santa. Â«Afortunadament no s'ha detectat un volum especialment alt d'afluència, i això ha evitat moltíssims contagis i probables brots importats» d'altres territoris amb major afectació d'infectats, valora Casas.

L'àrea de salut del Vendrell, la més afectada de Tarragona amb 122 positius

El responsable de l'Agència de Salut Pública contraposa aquesta baixa afectació del virus a Tarragona i albira que Â«això també significa que, en cas d'un possible rebrot en el futur, serem el territori menys immunitzat». Les àrees bàsiques de salut de Tarragona exposen una tendència clara al perfil baix i al control, a diferència d'altres nuclis de població com el cinturó de Barcelona.

Vuit de cada deu casos detectats de coronavirus són patologies lleus | Isma Llanes

L'àrea del Vendrell Ã©s la que concentra més persones positives per coronavirus, amb 122 casos registrats, seguida de lluny per la seixantena de casos de les àrees de Torredembarra, Cambrils, alguns barris de Reus o la zona de Cubelles-Cunit. És necessari recordar que les àrees de salut no es limiten al municipi central, sinó a la població que els correspon per proximitat.

Dos de cada tres infectats de Covid-19 al territori són menors de 70 anys

A la ciutat més poblada, Tarragona, cap de les àrees de salut arriba a la cinquantena de persones infectades, fet que garanteix el perfil baix de la pandèmia. L'àrea de Jaume I i la de l'Hospital Joan XXIII són les que acumulen més casos, amb 48 i 43, respectivament. En gairebé cap cas això suposen àrees de salut amb més de 20 positius per cada 10.000 persones, per posar-ho en context.

Els carrers i carreteres de tot Tarragona s'han buidat pel confinament | Àngel Ullate

Els detalls de les xifres també trenquen altres mantres com l'afectació limitada a persones grans. A les comarques de Tarragona, dues de cada tres persones infectades són menors de 70 anys i el perfil més habitual és la franja que va dels 50 als 59 anys, sense fer distinció per sexes. Els menors de 20 anys són els menys afectats, on els positius es limiten a casos més anecdòtics que no pas representatius. Com diu el Conrad Casas, tot això Â«de moment». Tot això Â«per ara». Tot això Â«avui».

"🔴L'alarmant xifra de sanitaris de TGN que ja estan infectats o aïllats pel coronavirus" "👵👴A FONS: Per què les residències de gent gran de TGN estan patint pel coronavirus?"