Pla detall d'una infermera amb una prova PCR

Els CAP de Tarragona i l'Ebre comencen a fer proves PCR a tots els pacients amb símptomes de Covid-19

Els professionals sanitaris recorden la necessitat de demanar cita prèvia i de mantenir les mesures d'aïllament

Els Centres d'Atenció Primària (CAP) de les regions sanitàries en fase 1 —el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre— han començat aquest dilluns a fer proves PCR als pacients amb símptomes de Covid-19. Els testos es fan seguint el criteri dels facultatius però no de forma arbitrària a tota la població i formen part de l'estratègia d'identificar casos nous i els seus contactes, aïllar-los i fer-ne el seguiment.

Des d'un dels centres on s'ha començat a fer les proves, el CAP Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, han recordat aquest matí la necessitat de demanar cita prèvia i de mantenir les mesures d'aïllament. La directora del CAP, Olga Ochoa, ha detallat que les proves PCR es faran «a totes les persones que sempre sota criteri del facultatiu, tinguin símptomes compatibles amb la malaltia».

Els CAP faran ara proves de Covid-19 a tots els pacients amb símptomes

«Es farà a tothom que ho necessiti», ha insistit Ochoa. Aquest dilluns al centre ja han notat més afluència de pacients coincidint amb la fase 1 de la desescalada, per la qual cosa subratllen que cal acudir-hi amb cita prèvia (ja sigui per telèfon, web o l'e-consulta).

Una infermera realitza una prova PCR de coronavirus a una pacient
Les proves PCR són les més fiables per detectar el virus | Àngel Ullate

El CAP ha adequat l'antiga sala d'aïllament per fer-hi les proves PCR. Les infermeres que se n'encarreguen van equipades amb bata, doble mascareta, pantalla facial i doble guant. «La prova en sí no té massa complexitat tècnica, sinó més aviat el preparar-nos i anar amb compte per no encomanar-nos», ha explicat l'adjunta del centre, María José Lorenzo.

La cita prèvia serà imprescindible per evitar aglomeracions de gent

La prova PCR consisteix a prendre una doble mostra —nasal i faríngea— amb un hisop. En el cas del CAP de Sant Pere i Sant Pau, el laboratori clínic de referència és el de l'Hospital Joan XXIII, que lliura els resultats en un termini de 24 hores. L'equipament disposarà, a partir del pròxim 18 de maig, d'un circuit de consultes diferenciat per a pacients amb símptomes de Covid-19 i per als usuaris que no en tenen.

Pla detall d'una prova PCR per analitzar
L'inici de la fase 1 donarà encara més protagonisme a l'atenció primària | Angel Ullate

La directora del CAP d'aquest barri tarragoní apunta que, a partir d'ara, mantindran l'atenció a pacients aguts que ja havien anat fent durant la fase 0 i ja estan preparats per poder prioritzar l'atenció de pacients crònics. «Farem molta més atenció domiciliària per evitar que els pacients vinguin aquí», detalla Ochoa.