Vandellòs s'ha connectat de nou a la xarxa elèctrica, després de la vint-i-tresena recàrrega de combustible

Vandellòs II es reconnecta a la xarxa elèctrica després de la vint-i-tresena recàrrega de combustible

Més d'un miler de treballadors han donat suport a l'equip humà de la central | L'ANAV hi ha invertit uns 20 milions d'euros

La central nuclear de Vandellòs II s’ha sincronitzat a la xarxa elèctrica a les 2.47 hores d’avui dilluns, 23 de desembre, després de finalitzar la vint-i-tresena recàrrega de combustible, tot donant pas a un nou cicle d’operació, el vint-i-quatrè, tal com han apuntat des de l’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs II (ANAV).

Segons l’ens nuclear, més d’un miler de treballadors «han donat suport a l’equip humà de Vandellòs II en l’execució de les activitats programades». El projecte, precisament, ha suposat per a l’ANAV una inversió propera als 20 milions d’euros.

Recàrrega, manteniment i millores

La recàrrega ha consistit en la substitució de 64 dels elements combustibles que formen el nucli del reactor per tal d’afrontar un nou cicle d’operació. Alhora, s’ha aprofitat per fer actuacions de manteniment i activitats de millora de la instal·lació nuclear, que només poden efectuar-se «quan la central està parada».

Apunta l’ANAV, durant la darrera recàrrega s’han executat «més de 9.000 ordres de treball i s’han implantat 35 modificacions de disseny, així com diverses substitucions de components», per incrementar la fiabilitat de la planta i mantenir-la preparada «per afrontar una operació a llarg termini».

Com a accions més importants, en destaquen la renovació del sistema de maneig del combustible, la inspecció visual remota de la superfície de la tapa del vas i altres components del reactor; així com diferents activitats d’inspecció i neteja dels generadors de vapor, ja sigui al circuit primari com al secundari; i la instal·lació de nous equips de mesura en el sistema de filtratge i ventilació  en la contenció.

Canvi de dos re-escalfadors separadors d'humitat

A més, aquesta recàrrega ha tingut com a projecte singular el canvi dels dos re-escalfadors separadors d’humitat —coneguts pel seu acrònim en anglès, MSR— un equipament que permetrà a la planta «guanyar eficiència». Es tracta, expliquen des de l'ANAV, de dos equips auxiliars de grans dimensions —30 metres de llarg, per 4 d’ample i 290 tones cadascun— que han de proporcionar vapor de la millor qualitat possible a les turbines de baixa pressió.

També et pot interessar


Comentaris