Metges protestant.

El Col·legi de Metges demana reforços estructurals per «adequar les plantilles a la realitat» sanitària

El president del COMT recepta «previsió, inversió i recerca» | «Som un model infradotat», lamenta

No és el 2020 que esperaven trobar-se els sanitaris, acostumats sempre a exposar-se al temporal, però és el 2020 que els ha tocat surfejar. Després de més de dos mesos d'incerteses, estrès i feina, el col·lectiu que més ha patit i pateix l'emergència es manté al peu del canó, fent d'escut un cop més i amb clars símptomes d'esgotament físic i mental.

«Com estem? Estem cansats, esgotats», és sincer el doctor Fernando Vizcarro, president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT). «És normal després de tantíssims dies amb centenars de professionals  que donen el 200% dia rere dia, sense fallar», exposa. Demana a les administracions, però, moure fitxa. «Perquè ens falten recursos, perquè ens cal una inversió important i perquè Tarragona som un territori especialment deficitari  en serveis» que, a criteri del doctor, requereix una injecció  urgent per mantenir el ritme.

El COMT reivindica els límits del sistema sanitari i demana «valor» per repensar-lo

El doctor Vizcarro  no amaga que «això ens ha marcat, ens marca i ens marcarà» i recorda que «ha vingut per quedar-se» durant una bona temporada, fet que seguirà tibant els límits físics del sistema sanitari. Dels professionals que l'aixequen, per ser precisos.

Un cartell que assenyala la zona covid-19 a l'hospital Trueta
Els hospitals han aguantat una forta pressió| Cedida
 

«Seguim en la incertesa  de no conèixer bé la malaltia que tenim al davant», insisteix un cop més, «i ens calen reforços  estructurals per adequar les nostres plantilles, absolutament infradotades, a la realitat», defensa. Ni vella realitat, ni nova, ni hipotètica ni provisional. Realitat, a seques. La que hi ha, agradi o no agradi.

«Ens falten recursos humans i ens falten recursos materials que rellevin el material obsolet amb què molts estan treballant», exposa. Demana «una inversió important» amb mirada llarga que descarti posar tiretes a la ferida i que «repensi l'arrel d'un sistema i d'un model sanitari que ja necessitava repensar-se abans de la pandèmia». El doctor Vizcarro demana «valor» a l'administració per «protegir i cuidar» les mans que cuiden i protegeixen.

Més mans a l'atenció sanitària i una millor xarxa de residències

«Els reforços  han de ser aquest cop estructurals per a l'atenció hospitalària i per a l'atenció primària», exposa, i han d'incloure «un redisseny també del sistema sociosanitari i de residències» que ha quedat més tocat en aquest terratrèmol. «Les malalties cròniques  seran les malalties del segle XXI, de manera que aquests centres esdevindran encara més importants en les pròximes dècades!», raona el president del COMT.

Balco confinament
Els aplaudiments als sanitaris, gran símbol de l'agraïment popular als sanitaris | Laia Solanellas
 

El Col·legi també demana «reivindicar la tasca dels metges», fer valdre «l'esforç i el risc» de la seva feina diària i dissenyar «una millor previsió i un millor sistema de recursos humans que ens permeti deixar d'anar a remolc», tal com considera que ha passat des del març. «No hi ha alternativa a escoltar els metges que es juguen el tipus a primera línia», creu.

Dos minuts de silenci discret en record als professionals que han mort

Vizcarro reclama que els equips de protecció  individuals  (EPI) i els tests de coronavirus  al personal sanitari no són una opció sinó una necessitat, i anuncia que, aquest dijous, tots els professionals de la salut  faran dos minuts de silenci a migdia en homenatge i record al personal sanitari que ha perdut la vida en la lluita contra l'emergència: fins a 15 metges en actiu en el cas de Catalunya.

«És important conscienciar  d'aquesta situació real que estem vivint i exigir que les millores vinguin per quedar-se», demana. L'amoïna «com serà la tornada  a la feina rutinària», la represa de les activitats no urgents que cal reprendre o la quilometrada d'unes llistes d'espera que s'han multiplicat per força major —i que ara Salut ha unificat arreu del Camp de Tarragona per intentar agilitzar-la—.

Metges protestant.
A l'Hospital del Vendrell, cada setmana els sanitaris protesten per reclamar millores. | Toni Gonzàlez

El COMT emplaça la URV a «estimular la recerca» i fomentar «el relleu generacional» a les aules

El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona també ha volgut interpel·lar de forma directa a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i ha fet una crida a «estimular la recerca  dels sanitaris, convidar-los a atrevir-se a fer tesis doctorals» i d'aquesta mantera garantir «un relleu generacional» a la docència sanitària del Sud del país, tal com la URV també ha reivindicat en diverses ocasions prèvies. S'emplaça a «treballar plegats».

Per a Vizcarro, la cronificació  del problema exigeix que es cronifiquin també les solucions. Més personal sanitari, més formació, més recerca, més recursos materials per poder treballar. Ningú té la força suficient per garantir que la Tarragona del present o la del futur no es tornarà a veure en una d'aquestes. Els metges demanen aprendre, actuar i avançar-se. «Perquè cal prendre notes, ser conscients i ser millors».