Manter a la platja de Cambrils.

El coronavirus dispersa el top manta i l'allunya de les massificacions a primera línia de la costa tarragonina

Els botiguers d'alguns dels principals municipis de la Costa Daurada reconeixen que hi ha menys venedors ambulants

El top manta era un clàssic dels estius a la Costa Daurada abans de l'any de la pandèmia. Enguany, entre activitat econòmica i activitat econòmica danyada per la Covid-19, la venda ambulant sense permisos, el conegut top manta, també s'ha vist afectada.

Durant anys s'ha debatut, a tort i a dret, sobre com fer front a una situació, la de la venda ambulant irregular, que té un component d'esclavatge i, també, de greuge comparatiu amb el teixit comercial dels municipis on s'instal·len els manters. S'ha parlat de tolerància zero, de solucionar-ho amb policia, de crear zones franques on es puguin instal·lar,..., uns debats que aquest 2020 ha deixat obsolets.

Imatge de manters a Cambrils.
Era habitual veure passejos plens d'articles 'top manta' a la costa tarragonina. | Àngel Ullate
 

TarragonaDigital s'ha dirigit a algunes de les principals associacions de comerciants dels municipis de la Costa Daurada per saber si enguany el top manta és un altre escull en el seu camí de cara a la recuperació. D'entrada, el coronavirus ha dispersat la venda ambulant il·legal i l'ha allunyada de les massificacions a primera línia de platja.

 

El cas de Cambrils

A mitjans del passat mes de juny, Lluis Abella, tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Cambrils, explicava, als mitjans de comunicació que la intenció del consistori era «anar amb peus de plom per evitar conflictes». Abella feia aquestes declaracions en el marc de les protestes mundials contra la violència policial als afroamericans als Estats Units. El govern municipal cambrilenc volia apostar per la via de la mediació.

A finals del mes de juliol, Tomàs Sierra, president de la Unió de Botiguers de Cambrils, fa un dibuix més precís de la situació del top manta: «Hem impulsat un seguit de mesures higièniques per protegir-nos, i protegir, de la Covid-19 i ens trobem que aquests venedors no tenen cap d'aquestes mesures».

Manter a la platja de Cambrils.
Els manters han desplaçat la seva estratègia a primera línia de platja. | Àngel Ullate
 

Sierra apunta que «enguany hi ha menys manters, però han entrat dins del poble, s'han situat al davant dels hotels que han obert per veure si poden atreure els pocs turistes que hi ha». «Campen com volen i, mentrestant, nosaltres estem en una situació difícil amb ajudes que són pa per avui i gana per demà. Les vendes han baixat i quan arribi el setembre hi haurà moltes botigues que no ho aguantaran i tancaran».

Un 'mantero' a la zona de platges de Salou, a tocar de Cambrils
Els venedors de Salou i Cambrils consideren que enguany es veuen menys manters que altres estius | Àngel Ullate

 

«Algun manter es veu pel carrer»

Habitualment, els manters s'ubiquen a la darrera platja de Cambrils, a la del Cap Sant Pere, a la zona entre Salou i Cambrils. Aquesta zona els permet jugar al gat i la rata amb les policies locals i durant la temporada d'estiu es converteix en un autèntic centre comercial 'top manta' a l'aire lliure, amb la venda de tot tipus d'articles falsificats.

Enguany, i així ho expliquen des de l'associació Shopping Salou, una de les principals agrupacions de comerciants del municipi, «algun manter es veu però pel carrer. Per nosaltres, el top manta és un problema afegit a la situació que vivim».

Sembla, doncs, que en aquesta difícil temporada turística del país, la pitjor de la història, han desaparegut les fotos de manters ocupant abastament els passejos marítims de la costa tarragonina i els pocs que es dediquen a aquesta ocupació han optat per dispersar-se per l'interior dels municipis en solitari o a les platges.


Comentaris