Imatge de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, acompanyada de Joanjo Garcia i Manel Margalef, durant la presentació de la BADT

La Biennal d'Art de la Diputació de Tarragona s'adapta a les noves tendències creatives

Els dos premis de pintura i escultura es fusionen en un de sol d'arts visuals dotat amb 6.000 euros

La Biennal d'Art, referent de creació artística a la demarcació i arreu del país organitzada per la Diputació de Tarragona, experimenta un nou impuls en la seva convocatòria per adaptar-la a les noves demandes i tendències creatives. Així doncs, la Diputació ha decidit fusionar en un de sol els dos premis que s'atorgaven fins ara, el Tapiró de pintura i el Julio Antonio d'escultura.

Creats fa 77 anys, ara els dos premis es converteixen en un sol guardó dotat amb 6.000 euros. A més, com a novetat es creen dos accèssits de 3.000 euros cadascun i la dotació de 600 euros per a les 10 obres que s'elegeixin per formar part de l'exposició de la Biennal, que es durà a terme al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) el pròxim mes de setembre.

La fusió dels dos premis s'ha conclòs després d'observar un canvi de paradigma artístic en els darrers anys. Per això, des de la Diputació apunten que la Biennal d'enguany admetrà obres de qualsevol estil que s'emmarqui dins del concepte actual de les arts visuals, independentment de la seva disciplina i sense la necessitat d’atendre a cap classificació prèvia. L'objectiu és afavorir l'interès i la complicitat dels autors i autores. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

D'altra banda, i per tal d'afavorir la presentació d'obres al certamen, es facilita el tràmit de presentació de les obres, que es podrà fer telemàticament. El període per presentar les sol·licituds és del 17 de maig al 18 de juny de 2021. Al web del MAMT es podran consultar les bases detallades del certamen, que també adquireix una nova denominació: Biennal d'Art Diputació de Tarragona (BADT).

El jurat dels premis estarà format per Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Manel Margalef, director del MAMT, que actuarà com a secretari; Carles Guerra, artista, crític d’art i curador independent; Marta Dahó, comissària d’exposicions;  Frederic Montornés, crític d’art i comissari independent; Beatriz Escudero i Francesco Giaveri, comissaris independents.

Noemí Llauradó: «L'objectiu de la Diputació de potencial la creativitat no canvia»

La presentació de les noves bases de la Biennal d'Art s'ha celebrat aquest dijous, 15 d'abril, amb la presència de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que ha fet èmfasi en el fet que encara que les bases canviï, «el que
no canvia gens és l'objectiu de la Diputació de Tarragona de potenciar la creativitat, atraure el talent artístic de dins i de fora de casa nostra, i reforçar el paper de la nostra institució i del nostre Museu d'Art Modern com a motor i alhora aparador de noves tendències». En aquest sentit, Llauradó ha afegit que «volem contribuir a dinamitzar la producció de continguts culturals, per tal que esdevingui un dels motors de la recuperació en aquests temps tan convulsos marcats per la Covid».

Per la seva banda, el diputat delegat de Cultura de la Diputació, Joanjo Garcia, ha assenyalat que la nova etapa que enceta la Biennal es reflecteix també en la seva nova denominació i imatge gràfica de la Biennal, molt més fresca i actual. Finalment, el director del MAMT, Manel Margalef, ha indicat que «avui, l'art no és un àmbit tancat, sinó que és interdisciplinari, i molt vinculat als entorns digitals, per això la reformulació dels premis n'han de permetre el seu creixement».