Més de la meitat del plàstic de les platges de Tarragona són fibres invisibles de roba

Surten de la rentadora i, tot i ser invisibles, són igualment contaminants | Ho ha descobert un estudi de la URV
Una imatge d'arxiu de la platja d'Altafulla, una de les més representatives del litoral tarragoní i de la Costa Daurada | TarragonaDigital

 

Un estudi recent de la Universitat Rovira i Virgili alerta que les quantitats de plàstic del litoral de Tarragona —platges, aigua, sorra i sediments— és equiparable al volum que es registra en grans ciutats com Barcelona. De fet, més de la meitat d'aquests plàstics ens són invisibles: es tracta de microfibres de roba que es desprenen de la rentadora quan la posem i que acaben filtrant-se al mar. Aquestes són les conclusions que ha fet públiques el grup d'investigadors TecnATox, un equip de recerca del Departament d'Enginyeria Química, de Bioquímica i de Biologia Molecular de la universitat de Tarragona.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

«La presència d'aquests residus al medi marí no només comporta un problema de contaminació, sinó que també és un risc per a la salut», avisen des de la URV. «Invertebrats marins i peixos ingereixen aquests plàstics microscòpics, que poden bloquejar el seu tracte digestiu i provocar la seva mort», afegeixen, i «són uns plàstics que capten metalls pesants i molècules tòxiques que passen al sistema digestiu d'aquestes espècies i, per tant, també poden passar a les persones quan se n'alimenten».

 

El 57% dels plàstics a les platges de Tarragona són fibres sintètiques que es desprenen de la roba quan la rentem

Segons la recerca de la Rovira i Virgili, és especialment alarmant el nombre de fibres sintètiques que es desprenen de la roba que rentem a les rentadores. Aquestes fibres s'arrosseguen fins a les depuradores, que només eliminen una part, i la resta acaba a l'aigua del mar. En total, el 57% dels plàstics marins analitzats corresponen a aquestes fibres invisibles però igualment perjudicials per a la salut i el medi ambient.

 

Més enllà d'aquestes fibres, també s'han detectat vessaments de plàstic directes per part d'embarcacions, de polímers d'origen industrial i els que arriben al mar a través del clavegueram o de rieres i torrents d'aigua. La URV alerta que «els plàstics que arriben a les platges no es degraden, únicament es trenquen en fragments cada cop més petits», fet que suposa una alarma clara per a la sostenibilitat de l'entorn.

 

També et pot interessar