Hospital Sant Joan de Reus.

Dra. Sirgo, psicooncòloga: «La pandèmia ha agreujat la sensació de vulnerabilitat dels pacients amb càncer»

Els diagnòstics de càncer han baixat un 12% a Catalunya durant l'any de la Covid-19 | Durant el 2021 es preveuen detectar 4.800 nous casos al territori

Pot fer la sensació que, arrossegats per les onades de la pandèmia  més gran del darrer segle, tota la resta de preocupacions, malalties i patologies  de la vida comuna anterior han desaparegut, soterrades  sota les runes. En absolut. Aquest dijous, 4 de febrer, és el  Dia Mundial contra el Càncer, una malaltia que es calcula que enguany podria afectar a 4.800 persones noves arreu de les comarques de Tarragona. Una estimació que prové del Servei de Prevenció del Càncer de l'Hospital Sant Joan de Reus.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

«La xifra de prevista de nous diagnòstics  durant l'any 2021 és de 4.800 arreu de Tarragona, sí», confirma la doctora Agustina Sirgo, psicooncòloga a l'hospital de Reus i actual presidenta de la Lliga contra el  Càncer del territori. «La tendència de l'última dècada  ens està dient que la incidència del càncer baixa un 0,5% cada any en el cas dels homes, i creix un 0,8% anual en les dones», matisa. La previsió  és que, a finals d'aquest 2021, els càncers més diagnosticats siguin (per aquest ordre) el de mama, el colorectal i el de pròstata.

Durant el 2021 es preveu diagnosticar 4.800 nous casos de càncer a les comarques de Tarragona

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Un informe de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) alerta que, degut a l'impacte de la pandèmia  —entesa des del col·lapse dels serveis mèdics fins a la por dels pacients  que no van al metge—, fins a una cinquena part dels pacients amb càncer  arreu de l'Estat no han estat diagnosticats. L'estudi també avisa que bona part d'aquests casos «es detecten  tard i, per tant, es comencen a tractar en una fase més avançada» que dificulta el tractament. A Catalunya, els diagnòstics de càncer han baixat un 12% durant l'any de la Covid-19 en relació amb el curs anterior.

El llaç rosa simbolitza la lluita contra el càncer de mama
El càncer de mama és el cas de tumor més freqüent en els diagnòstics de Tarragona | Cedida

«No tenim dades per confirmar si això està passant a les comarques de Tarragona», matisa la doctora Sirgo, «però des de l'Hospital Sant Joan sí que et puc assegurar que hem seguit atenent a tots els pacients  amb normalitat i que no s'han interromput ni diagnòstics, controls ni tractaments». L'Agustina, però, sí que destaca un cert impacte anímic i psicològic marcat per l'excepcionalitat del 2020. «Hi ha por, molta por, a emmalaltir», detecta. «Les persones que reben un diagnòstic de càncer pensen, en aquest nou context, que poden esdevenir encara més vulnerables», destaca.

Més bastons a les rodes: la pandèmia obliga a adaptar l'atenció mèdica per a la resta de patologies

La presidenta de la Lliga contra el Càncer subratlla aquesta percepció. «Són uns pacients que, a la preocupació sobre el seu propi diagnòstic, ara hi han d'afegir també la preocupació  general relacionada amb la pandèmia». «Això els genera una sensació agreujada  de vulnerabilitat», assevera la doctora, «que conviu amb l'impacte del confinament com a factor que alentirà la rehabilitació  física i mental» dels pacients. Més bastons a les rodes. Ara plou sobre mullat.

El doctor  Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), destaca que el gran repte  per als pròxims mesos passa per «diagnosticar com abans millor» els nous casos i convida a «consultar als centres d'atenció primària davant un símptoma nou com un dolor, pèrdues de sang o una tos que no se'n va» en lloc de «minimitzar aquests símptomes».

Un professional sanitari amb mascareta a l'Hospital Sant Joan de Reus
La pandèmia ha obligat a revisar i canviar tots els protocols als centres de salut | Laia Solanellas

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Tabernero  assegurava aquesta setmana que «els casos que no es van detectar el 2020 sortiran aquest any, potser una mica més avançats», i posa el focus en què «si el sistema es torna a col·lapsar i no podem treballar, ens tornarem a trobar en la mateixa situació». L'oncòleg arriba a una conclusió meridiana: «No és que les malalties hagin desaparegut, sinó que no s'estan diagnosticant».

La soledat dels pacients, la gran cicatriu de la Covid-19

Per a la doctora Sirgo, «la cara més delicada  de tota aquesta emergència està sent la soledat  dels pacients que no poden conviure amb els seus éssers estimats». «Això eleva el malestar emocional no només del malalt que no rep el suport que necessita, sinó també del cuidador  que no pot cuidar com voldria», raona. «La presència d'aquestes fonts de suport social és bàsica, i els únics que hi han pogut ser amb els pacients ingressats... són altre cop els sanitaris», reivindica.

El cop de puny a l'epicentre de l'assistència mèdica ha creat nous vulnerables, ha posat més dificultats a tot i ha agreujat els qui ja ho eren abans. Per a l'Agustina, parlar de por és pertinent. «Correm el risc de normalitzar, fins i tot, les dades de mortalitat que cada dia veiem a les notícies», posa a tall d'exemple. «Podem arribar al punt de perdre tota sensibilitat  respecte a aquestes dades i al que reflecteixen», projecta. Un món diferent, amb lògiques diferents. Però, sota les onades i onades de la pandèmia, convé recordar l'obvietat que el món segueix girant  quant a les altres patologies. 4 de febrer, i avui torna a ser el Dia Mundial contra el Càncer.