Les llums de xenó, la millor opció per als automòbils que fan la conducció més segura

En comparació a les llums halògenes, les de xenó ens ofereixen una millor il·luminació amb un consum més inferior
Les llums de xenó fan la conducció més segura | Pixabay
 

Quan conduïm per la carretera de nit sabem que hem d’engegar els llums del nostre vehicle per tal d’il·luminar el camí i per fer-nos veure. Tot i això, la majoria dels conductors, segurament, no saben que els llums de xenó són la millor opció per il·luminar la carretera i fan que la conducció sigui més segura. Des de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) informen que els llums de xenó són una innovació química per a la il·luminació dels nostres vehicles i que, alhora, fan que la continuació sigui més segura. A continuació descobrirem com funcionen aquests llums i la innovació química que suposen. 

 

Una conducció més segura amb els llums de xenó

Anem a fer una breu comparació entre les làmpades halògenes i les de xenó. Primer de tot, cal destacar que les halògenes són les de tota la vida i funcionen de manera incandescent amb un filament de tungstè que s’escalfa amb un gas i emet llum. Si comparem amb les làmpades halògenes amb les de xenó, veurem que les halògenes il·luminen menys i tenen un consum més alt.

 

Concretament, emeten una llum més groga, en canvi, les de xenó emeten una llum més potent i més freda i consumeixen menys, a més, il·luminen amb més intensitat la carretera i això fa que percebem millor qualsevol obstacle que ens podem trobar, també optimitzen el contrast dels reflexos dels senyals de trànsit. Finalment, les làmpades de xenó tenen una vida útil superior a les halògenes. 

 

Tot i això, cal destacar que si el nostre cotxe, per defecte, disposa de llums halògens, hem de tenir en compte diferents factors si volem instal·lar llums de xenó al nostre vehicle. Existeixen diversos kits que ens permeten instal·lar llums de xenó al nostre cotxe però, tot i això, haurem de vigilar perquè no tots ens funcionaran, dependrà del model del vehicle. 

 

Làmpades de xenó, una bona opció

La làmpada de xenó ha substituït a la làmpada halògena i funciona a partir d’una descàrrega de gas, tot i això, el terme és una mica confós perquè es tracta d’una làmpada de plasma amb vapor de mercuri a alta pressió i el xenó només és present en l’encesa inicial. En els vehicles, normalment, s'utilitzen les làmpades de xenó per a les llums curtes i les que s'utilitzen per a la il·luminació de llarga distància es denominen bi-xenó. Les làmpades de xenó també s’utilitzen en altres projectors de gran potència com els dels cinemes.