Poble a poble: els ERTO de les comarques de Tarragona s'acarnissen amb la Costa Daurada

La demarcació de Tarragona frega els 10.000 expedients i supera els 50.000 afectats | Sagna el sector serveis
L'àrea de Barcelona concentra la majoria de municipis més afectats | Treball

La pluja acumulada comença a formar basses profundes al mapa laboral de les comarques de Tarragona. Després de setmanes on l'atur i els expedients de regulació temporals (ERTO) han aparegut a primera plana destrossant tota estadística possible, el Departament de Treball ha posat a disposició de la consulta pública un parell de mapes específics que detallen la quantitat d'ERTO tramitats i de treballadors afectats a tots i cadascun dels municipis de Catalunya: un document que es pot consultar en aquest enllaç.

La demarcació del Sud ja frega els 10.000 expedients (9.916, per ser exactes) i supera les 50.000 persones afectades (53.583, per als més exigents) per aquest format extraordinari de regulació laboral. La gran majoria es concentren al Camp de Tarragona, que acumula més del 75% de les empreses i més del 80% dels treballadors. La resta, com és evident, correspon a les comarques i els territoris de les Terres de l'Ebre.

Tarragona i Reus agrupen el 82% dels treballadors afectats per un ERTO al territori

Com més gran és el municipi, més gran és la influència. La màxima es confirma en el cas dels dos grans pols del territori, Tarragona i Reus, que acumulen les xifres més altes amb molta diferència. Segons la darrera actualització, la capital pelacanyes frega ja els 2.000 expedients i compta amb més de 10.000 treballadors afectats. La capital ganxeta, per la seva banda, s'acosta als 1.500 ERTO i als 7.500 professionals tocats. És a dir: un de cada tres ERTO de tota la demarcació es limita a les dues grans ciutats.

Els Mercats de Tarragona i Reus s'adapten a l'emergència sanitària | Redacció

Molt lluny queden les altres capitals de comarca del territori, entre les 490 empreses de Tortosa (Baix Ebre) i les 37 de Falset (Priorat). Es mantenen també per sobre dels 300 expedients Del Vendrell (Baix Penedès), els 342 de Valls (Alt Camp) o els 333 d'Amposta (Montsià). A la resta de capitals, les xifres són discretes.

El 80% dels ERTO de tot Catalunya es concentren en el sector serveis

No és cap secret que la capitalitat del territori va per una banda, mentre el múscul fa la seva. L'exemple és especialment clar als grans nuclis econòmics de la Costa Daurada, on el ventall de localitats costaneres són les grans damnificades per uns ERTO que s'han acarnissat amb aquest punt concret de la geografia tarragonina. Cambrils supera les 500 empreses tocades de ple, Salou en suma 361 i altres municipis com Torredembarra o Sant Carles de la Ràpita superen amb escreix els 200 casos.

La 'nova normalitat' a les botigues de Reus i Tarragona | Redacció

Vuit de cada deu ERTO que s'han fet arreu de Catalunya corresponen al sector serveis, qui més sagna per l'emergència —aquí no existeixen dades territorialitzades—. En especial els subsectors de la restauració i del comerç al detall. El 20% restant s'aboca, especialment, a la indústria i la construcció.

Les dades oficials exposen que Catalunya frega ja els 100.000 expedients i supera els 700.000 treballadors afectats, especialment concentrats en l'àrea metropolitana de Barcelona, el cinturó que també mou la notable majoria de la riquesa total del país.

"Matí mogut a l'Aeroport de Reus: un vol especial s'emporta pacients cap al cor d'Europa" "Treuen les marquesines de dos anitcs peatges de l'AP-7 a Tarragona"