Pla obert de l'avinguda principal de l'Anella Mediterrània amb el Palau d'Esports Catalunya al fons

El Palau d'Esports de Catalunya, punt de vacunació massiva a la regió sanitària del Camp de Tarragona

Salut estima que es podran atendre entre 5.000 i 10.000 persones cada setmana

El Departament de Salut ha escollit el Palau d'Esports Catalunya de l'Anella Mediterrània de Tarragona com a gran punt de vacunació del Camp de Tarragona per quan arribin les dosis per immunitzar massivament la població. Des de la regió sanitària del Camp de Tarragona s'estudiava també com a possibilitat el Tecnoparc de Reus, però diferents qüestions tècniques han fet que els responsables es decantessin pel pavelló situat al barri de Campclar. El gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, ha apuntat que dins el recinte hi haurà vint espais per administrar vacunes i ha estimat que, en funció de les dosis disponibles que hi hagi, es podrà atendre entre 5.000 i 10.000 persones cada setmana.     

Descarrega ha explicat que «les condicions, la ubicació i una sèrie d'aspectes tècnics» han fet que es decidissin pel Palau d'Esports Catalunya. De tota manera, en cas que s'hagués de canviar l'estratègia de vacunació i calgués «un pla B», es plantejaria fer servir també l'espai del Tecnoparc de Reus.

El gerent ha apuntat que quan sàpiguen exactament quantes vacunes arribaran acabaran de perfilar com funcionarà l'operativa. La idea inicial és establir 20 punts dins el recinte,  cinc dies a la setmana en horari de matí i tarda. Tot i això, es podria arribar a ampliar a set dies o modificar l'horari.

Ramon Descarrega i Òscar Peris, a Tarragona
Imatge de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega; i del delegat del Govern, Òscar Peris, després de l'anunci del punt de vacunació | ACN

Encara no ens segueixes a Telegram? Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!


Sobre la ubicació del pavelló, ha valorat que «queda lluny del centre però també és l'espai més equidistant de tota la població» a la qual s'adreça la vacunació, que és Tarragona, Reus i tota la zona d'influència. «No queda a prop de ningú, però tampoc queda lluny de ningú», ha expressat.

El punt de vacunació no es posarà en marxa fins que arribi un volum important de dosis. Una situació que Salut no preveu que es produeixi fins la segona quinzena d'abril. Descarrega ha lamentat que generalment no saben que arribaran els vaccins fins unes 48 hores abans i que això dificulta l'operativa. Malgrat això ha afirmat que treballen perquè «s'estiguin el mínim temps possible a la nevera». Les dosis les administrarà personal mèdic, d'infermeria o odontologia. A priori la majoria seran voluntaris, alguns fins i tot jubilats, ha concretat Descarrega.

Mantenir els punts intermitjos

El gerent ha detallat que l'estratègia de vacunació té «tres capes». La primera és la de l'atenció primària, que és «el circuit natural» per posar vacunes però que té limitacions de volum. En alguns casos s'han buscat espais com centres cívics per alliberar els Centres d'Atenció Primària (CAP) i deixar-los principalment per la seva funció assistencial.

Després hi ha els punts intermitjos, pensats per un volum important de població que no està malalta. Descarrega ha dit que es mantindrà el punt intermig de Valls, que dona servei a l'Alt Camp i la Conca de Barberà; i que se n'obrirà un de nou a un poliesportiu de Calafell per cobrir l'àrea del Baix Penedès. Els de Cambrils i Tarragona es mantindran, o no, en funció del nombre de vacunes que arribin i de la capacitat dels equips d'atenció primària. En cas que s'acabin tancant, es derivaria aquesta població al gran centre del  Palau d'Esports Catalunya.