Pla general de diverses càrregues de vaixells al Moll de la Química, a Tarragona

El Port de Tarragona va tancar el 2020 amb beneficis malgrat «la tempesta perfecta» de la pandèmia

L'Autoritat Portuària guanya 740.000 euros i ara afronta el 2021 amb optimisme | La caiguda de mercaderies esdevé d'un 19%

Sempre té la seva gràcia que una Autoritat Portuària parli de tempestes mentre el vaixell aconsegueixi evitar fer aigües. El Port de Tarragona ha presentat amb aquest esperit, aquest dimecres 17 de març, el balanç anual d'un 2020 marcat inequívocament per una pandèmia  que ho ha capgirat tot. «Malgrat la tempesta perfecta d'enguany, el Port de Tarragona ha aconseguit tancar l'exercici amb lleugers beneficis», ha confirmat el president portuari, Josep Maria Cruset, visiblement satisfet. «El resultat és molt positiu», ha resumit, tot posant en valor «la capacitat de resilència  i d'aguantar en un any tan excepcional» i incomparable  per a la institució que encapçala.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

L'Autoritat Portuària ha aconseguit maquillar una caiguda  dels tràfics i de mercaderies sonada en l'any de la pandèmia, i situar-la en un 19% final que, tal com ja va avançar TarragonaDigital en una entrevista recent amb Cruset, són números  molt millors que la baixada del 30% que es preveia en els mesos d'estiu. El descens  s'explica, en essència, pel salt enrere que han fet enguany tràfics com el cru de petroli, el carbó  o els cereals. L'evaporació de la temporada de creuers  també ha jugat una mala passada en comparació amb el sostre històric d'un 2019 de rècord.

El Port de Tarragona tanca el 2020 en positiu amb uns ingressos totals de més de 50 MEUR

En un context advers —cal no oblidar desgràcies  afegides com el temporal Glòria o l'explosió d'IQOXE que va aturar-ho tot al gener—, el Port de Tarragona ha aconseguit moure un volun de gairebé 27 milions de tones i ha aconseguit ingressar un total de 51 milions d'euros, set menys que l'any anterior. El fet de mantenir l'ambiciós calendari d'inversions sense ni tan sols tocar una coma no ha evitat un equilibri que semblava difícil: tancar el 2020 amb beneficis  i en números verds. L'Autoritat Portuària ho ha aconseguit amb uns guanys  anuals de 740.000 euros.

Moment de l'entrevista a Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona
El Port de Tarragona ha registrat un 19% menys de mercaderies durant l'any 2020 | Àngel Ullate

Aquest impuls, en especial gràcies a un bon segon semestre, convida a l'optimisme i a encarar l'any 2021 amb bones perspectives a la institució. «Esperem del 2021 que sigui un  punt d'inflexió per a nosaltres», ha valorat Cruset, «perquè és un any de concrecions de molts projectes  que passaran de la fase de planificació a fer-se realitat». En aquest sentit, estratègies com la terminal intermodal de la Boella, la futura ZAL o la nova ruta comercial amb Turquia comencen a trepitjar amb molta força.

El Port no toca el calendari d'inversions i projecta «la recuperació total» de cara al 2022

El president del Port de Tarragona estima que l'any 2021 pot ser el de la recuperació i compensació del 19% de tràfics perduts en l'any de la Covid, i projecta el 2022 com «l'any de la recuperació  total dels números de l'època preCovid». En aquest sentit, Cruset ha posat el focus immediat en «el canvi d'etapa per facilitar les bases del Port del futur» de la mà d'aquesta bateria d'inversions anunciades i pressupostades, i l'ombra del macroprojecte Cal·lípolis que espera l'arribada dels fons europeus per decidir-se a arrencar. De confirmar-se, la transformació que generarà al Camp de Tarragona serà generacional.

En el balanç anual, el Port no ha volgut oblidar la relació que manté amb la ciutat de Tarragona  i el paper «de vàlvula d'escapament» d'algunes instal·lacions com el Moll de Costa o el passeig de l'Escullera. Malgrat «la tempesta perfecta» d'un 2020 amb tots els ingredients per fer trontollar  la institució, el transatlàntic ha aguantat els cops i consolida la seva imatge de força i de motor econòmic del Sud del país. Des de la prudència absoluta, el Port sembla somriure sota el nas mentre espera que el 2021  calmi definitivament les aigües.