El Port de Tarragona instal路la 125 nous hidrants contra incendis

L'autoritat portu脿ria vol millorar l'efectivitat en cas d'accidents
Els hidrants es troben a la via p煤blica i s贸n de f脿cil accessibilitat per als bombers | Cedida
 

El Port de Tarragona millora l'equipament de protecci贸 contra incendis, instal路lant 125 nous hidrants a les instal路lacions. Complint amb les condicions del Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials, el Port dotar脿 als edificis, instal路lacions i activitats que s'hi realitzin d'aquest sistema d'hidrants contra incendis.

Es tracta d'una xarxa de la qual la comunitat portu脿ria comptar脿 per poder connectar-se, en cas necessari, 芦en condicions adients de pressi贸 i caudal禄. Actualment, les empreses concession脿ries del Port, Euroports, Berg茅, EsTarraco, Fruport i Ership ja han connectat els seus sistemes contra incendis amb la xarxa del Port de Tarragona.

Aquestes empreses han connectat amb algunes de les instal路lacions ubicades als molls de Cant脿bria, d鈥橝rag贸, de Reus, de Rioja i de Castella. Ben aviat, la connexi贸 tamb茅 ser脿 una realitat per a les instal路lacions d鈥橢rship al Moll d鈥橝rag贸 i al Moll de Castella. 

Els molls de Costa i del Serrallo tamb茅 estan coberts amb vuit hidrants, i en els pr貌xims mesos tamb茅 es disposar脿 de xarxa contra incendis a la zona d'hidrocarburs.

Estrat猫gia contra els incendis

La manera com s'han anat col路locant aquests hidrants respon a raons estrat猫giques, en el sentit que qualsevol punt d鈥檜na fa莽ana a nivell de rasant estigui a menys de 100 metres d鈥檜n hidrant. Aquests m茅s de 100 elements s'ubiquen a la via p煤blica o en espais d'accessibilitat equivalent per a vehicles de bombers.

Precisament per facilitar aquest acc茅s als bombers, els hidrants estan situats fora dels espais on hi poden circular vehicles i tamb茅 estan senyalitzats segons estableix la normativa sobre com han de complir les informacions i estar senyalitzats les instal路lacions contra incendis. En el cas d鈥hidrants soterrats, per exemple, la tapa 茅s de color vermell per facilitar la seva localitzaci贸.

Els mateixos hidrants tamb茅 es troben emmarcats dins un decret llei, que estableix les caracter铆stiques t猫cniques i els criteris d'煤s i d'ubicaci贸.

Protocol en condicions desfavorables

En tractar-se d'un sistema complex i uns elements primordials per la seguretat del Port, l'autoritat portu脿ria ha realitzat, en els darrers mesos, diversos protocols de les proves hidr脿uliques per assegurar el bon funcionament dels hidrants i comprovar que disposen del cabal i la pressi贸 adequats.

Aquestes proves, realitzades conjuntament amb bombers del Parc Qu铆mic i els Bombers de la Generalitat de Catalunya, sotmeten a l'equipament a condicions desfavorables per determinar l'efectivitat i m脿xima capacitat dels hidrants.

Despr茅s d'haver realitzat les proves, la hip貌tesi formulada determina que el consum de dos hidrants funcionant alhora durant dues hores ha de ser d'un cabal superior de 1000 litres per minut, amb una pressi贸 de sortida de 102 quilopascals per a cada hidrant, segons recomana la norma.

El Port de Tarragona ha detallat tamb茅 que aquests resultats superen de forma not貌ria els m铆nims que requereixen unes instal路lacions de la magnitud del Port, i permeten als bombers con猫ixer la m脿xima capacitat dels hidrants davant un hipot猫tic accident.

La seguretat per davant de tot

El Port de Tarragona es mostra comprom猫s amb la seguretat a les seves instal路lacions, segons ha declarat, i en aquest sentit ha realitzat diverses accions com l'elaboraci贸 del Pla d'Autoprotecci贸 del Port de Tarragona (PAU), tamb茅 anomenat com a Pla d鈥橢merg猫ncia Interior del Port de Tarragona (PEI).

L'autoritat portu脿ria compta amb quatre l铆nies d'actuaci贸 per garantir aquesta seguretat. Primerament, els mitjans humans i els materials amb qu猫 es compta, com un equip de bombers especialitzat; equipaments i materials adients als nous canvis tecnol貌gics; un centre de comandament avan莽at per gestionar les emerg猫ncies al Port; el conveni amb Protecci贸 civil en la suma d鈥檈fectius a la gesti贸 d鈥檈merg猫ncies; i el conveni amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya, que va ser signat l'any passat.

Per altra banda, tamb茅 es disposa d'assist猫ncia m猫dica ininterrompuda, a trav茅s del personal m猫dic i d'un vehicle medicalitzat que es troba operatiu constantment. En tercer lloc, el cos de bombers del Port tamb茅 es troba en constant col路laboraci贸 amb altres cossos de seguretat, com els Bombers de la Generalitat.

I per 煤ltim, tamb茅 cal destacar l'heliport, ubicat dins el recinte portuari, que 茅s capa莽 de fer els trasllats de ferits greus als centres hospitalaris m茅s propers.

"IQOXE: Els sindicats reclamen m茅s seguretat despr茅s del greu accident de dimecres" "脷ltima hora: Notable augment dels casos de coronavirus a TGN"