La 'nova normalitat' a les botigues de Reus i Tarragona

La campanya d'Amazon a les escoles públiques que ha fet esclatar entitats i Cambres de Comerç catalanes

Consideren que la Generalitat hauria de vetllar pel teixit econòmic local i els seus valors, que consideren oposats als del gegant logístic
Mertixell Barberà i Pau Salvadó dempeus al carrer de Monterols
El comerç de proximitat i les Cambres de Comerç critiquen la campanya d'Amazon apadrinada per Educació | Xavi Jurio

Les Cambres de Comerç de Catalunya i un centenar d'entitats comercials han alçat la veu en contra d'una campanya d'Amazon promoguda a través de diverses escoles públiques i apadrinada pel departament d'Educació de la Generalitat. Reivindiquen el model comercial de proximitat i els valors que implica, totalment oposats, consideren, al de la venda per Internet a través de gegants com Amazon.

La campanya porta per nom Un clic para el cole, i per cada compra que fa una persona, pot seleccionar una escola a la qual la plataforma acumula crèdit per gastar posteriorment. El centenar d'associacions comercials de Catalunya han enviat una carta als departaments d'Empresa i d'Educació exposant la seva opinió sobre aquesta col·laboració.

Una acció que, aquest matí, ha rebut el suport el Consell de Cambres de Catalunya, que ha anunciat que també es posarà en contacte amb la Generalitat per aquest motiu. Entre les entitats comercials adherides a la queixa hi ha Unió de Botiguers de Reus i el Centre Comercial El Pallol.

Reivindiquen els valors i l'aportació del comerç de proximitat

En el cas del Pallol, a més, el seu president Pau Salvadó també és coordinador de la comissió de comerç de la Cambra de Reus. La presidenta d'UBR, Meritxell Barberà, explica que «considerem que cal analitzar si és convenient que els centres públics i concertats, que per tant es financen amb recursos públics, facin d'altaveu d'aquest tipus d'iniciatives».

Apunta que «els centres públics els paguem els que contribuïm al país, que són els conciutadans i entre ells els comerciants d'aquest país». És per això, afegeix, que «demanem a la Generalitat i a totes les administracions que sumin esforços amb les associacions d'arreu del país per protegir i impulsar el comerç de proximitat perquè és una peça clau de l'economia del nostre país».

I no només des del punt de vista econòmic, aclareix. «Generem molta ocupació i fusionem i dinamitzem les ciutats i els pobles; el comerç de proximitat va molt més enllà de la simple prestació de serveis o de la venda del producte», sentencia. La carta que han fet arribar aquest centenar d'entitats posa de manifest la contraposició de models entre el comerç de proximitat i el d'empreses com Amazon.

A la missiva recorden que és «una empresa multinacional amb seu a Luxemburg que, des del nostre punt de vista, no aporta cap valor afegir al territori ni a la nostra societat».

Es posen a disposició del sistema educatiu

Han volgut mostrar, així, «el malestar i la inquietud per aquesta iniciativa difosa a través de les escoles públiques convidant a comprar a una plataforma que es basa en un model i valors radicalment oposats als que fomentem des del comerç de proximitat».

Afegeixen, també, que «forma part de la llibertat individual de cadascú fer les compres on consideri oportú». Reclamen, això sí, un canvi de mentalitat institucional. «Des dels nostres centres escolars caldria ensenyar la importància i implicació del comerç en els pobles i ciutats com a element de cohesió social, així com el valor dels productes de proximitat», reclamen.

A la carta també es vol deixar clar el suport al sistema educatiu català. Assumeixen que la campanya s'ha impulsat pensant en el benefici que aportaria a les escoles, «som molt conscients dels moments complicats que viuen els centres i els seus professionals, que tenen tot el nostre suport», sentencien.

De fet, aquest centenar d'entitats comercials es posa a disposició dels centres escolars «per col·laborar en tot el que sigui necessari per mostrar els valors del comerç de proximitat a les aules».


Comentaris