El llaç rosa simbolitza la lluita contra el càncer de mama

Els retards per la Covid-19, una pedra a la sabata per a la lluita diària contra el càncer de mama

La pandèmia retarda les citacions i reconverteix les visites en telefòniques | Més de 500 dones de Tarragona en són diagnosticades cada any

«Cau una bomba i et canvia la vida d'avui per demà: costa tant d'assimilar...», ens narra la veu dolça de la Lídia Pascual a l'altra banda del telèfon. És veïna de Tarragona, té 66 anys i fa més de dues dècades que va superar un càncer de mama. «Jo estic molt bé, gràcies, esperant que em truquin per al control rutinari que he de passar cada any», explica. Des que va superar la malaltia, la Lídia és voluntària a la Lliga contra el Càncer «per ajudar a noves dones que ara estan passant per allò que jo també vaig passar». Enguany no és un any fàcil.

La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ha alterat, en major mesura, la totalitat de l'ecosistema sanitari i social. La Lídia no és l'única supervivent a qui encara no han citat per a una visita que li corresponia fer a l'agost. «És cert que l'aturada de màquines del març i de l'abril estan generant uns retards en aquestes visites rutinàries», explica a TarragonaDigital l'oncòleg Kepa Amillano, especialista als hospitals de Joan XXIII i el Sant Joan de Reus. «Són uns controls que es realitzen cada dotze mesos i que, enguany, es poden allargar a catorze o quinze», explica amb to suau.

Més de 500 dones de Tarragona i l'Ebre són diagnosticades cada any de càncer de mama

El doctor matisa que «ni les operacions quirúrgiques ni els tractaments» sobre el càncer de mama s'han deixat de fer a les comarques de Tarragona, si bé en els casos que ho permeten «s'ha optat per passar les visites a telefòniques per evitar trepitjar els hospitals el màxim possible» en els mesos més delicats. El ritme, avança, es va recuperant.

Segons les dades de què disposa la Lliga contra el Càncer de Tarragona i l'Ebre, cada any es diagnostiquen uns 550 nous casos d'aquest tipus de càncer a les comarques del Sud del país, que afecta en un 99% a dones i que troba en persones d'entre els 60 i 70 anys el seu perfil de pacient general. «La realitat és que a més edat, més possibilitats hi ha de patir-ho», confirma el doctor Amillano.

Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus
Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus | Àngel Ullate

El de mama és el tipus de càncer més freqüent al territori, i l'oncòleg confirma que la seva incidència és cada cop més elevada, ja que la mitjana d'edat també està creixent. Fa, però un matís: d'igual manera que puja la prevalença, també està pujant la taxa de supervivència, que ja es mou al voltant del 90% de les pacients. Més de 7.000 tarragonines ja han aconseguit superar amb èxit la malaltia, i a cada any que passi en seran moltíssimes més.

Un diagnòstic precoç, clau per superar una malaltia on la supervivència ja arriba al 90%

Per a la Lídia, no hi ha cap dubte de la gran importància que té «un diagnòstic mèdic precoç» de la malaltia a l'hora de plantar-li cara. «És absolutament importantíssim, perquè és el que ens garanteix les màximes probabilitats de supervivència», exposa el doctor Amillano. La gran incògnita és saber què causa aquest tipus de càncer: encara no s'ha descobert. «Si no podem evitar que aparegui, el què hem de fer és multiplicar esforços per agafar-lo a temps!», tanca el metge.

Hospital Sant Joan de Reus.
Dues persones caminant a l'Hospital Sant Joan de Reus, en una imatge d'arxiu | Laia Solanellas

La Lídia, que tenia 47 anys quan li van diagnosticar, fa de voluntària a la Lliga i dona un cop de mà a les pacients que han de passar pel mateix tràngol. «Perquè he passat per la mateixa tristesa, per les mateixes pors i perquè una dona que em necessiti sabrà que jo sí la puc entendre i escoltar», explica. La Covid-19 tampoc està posant fàcil aquesta funció de proximitat.

Confessa, però, que el camí que portem recorregut aquest 2020 «m'ha recordat molt a tot allò que jo vaig viure el 1998», quan «et trobes davant una situació sobtada, incerta, que d'avui per demà t'ho canvia tot i et roba les certeses de si tot sortirà bé». «Estic trobant molts punts en comú», avisa, recordant la seva història amb final feliç. Avui és 19 d'octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama. La valentia, com sempre, té nom de dona.


Comentaris