EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

«El tabac és la primera droga que activa el circuit de les addiccions»

Parlem amb professionals del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) de Drogodependències de Tarragona amb motiu del Dia Mundial contra el Tabac
El doctor Amed Fabelo i la psicòloga Noemí Vivas, en un moment de l'entrevista amb TarragonaDigital.com | Àngel Ullate

Divendres, trenta-un de maig, Dia Mundial Contra el Tabac. L'addicció per antonomàsia, la socialment acceptada i el 'mal menor' és un brou de cultiu perfecte per consolidar falsos tòpics al seu voltant. Tot i la forta campanya de conscienciació dels últims anys, a Catalunya més d'un milió i mig de persones són encara fumadors. El 80% ha intentat deixar-ho algun cop. Alguns ho han aconseguit, d'altres encara no. L'addicció va a la baixa, però encara està fortament arrelada a tot arreu. Els que en saben calculen que cada any deixen de fumar unes 60.000 persones arreu del país. És una cursa de fons, però.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

«És important explicar que el tabaquisme no presenta cap diferència respecte a qualsevol altra addicció», recorda la psicòloga Noemí Vivas des del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) de les Drogodependències de Tarragona. El doctor Amed Fabelo abona la tesi i afegeix que «és molt important tractar a la població com a adults, i això vol dir també treballar des de la prevenció i la informació». «Nosaltres comencem a ajudar amb tractaments contra el tabaquisme a Tarragona l'any 1987», s'hi apunta la també psicòloga del CAS Blanca Carcolé.

 

Unes 60.000 persones deixen de fumar cada any a Catalunya, segons l'Agència de Salut Pública

Un dels aparells que serveixen per controlar la qualitat de l'aire expirat al CAS GiPSS de Tarragona, amb la llum verda | Àngel Ullate

«És cert que cada cop hi ha més informació i que cada vegada més fumadors fan el pas de voler deixar de fumar», subratlla el doctor Fabelo. «S'han de poder oferir totes les eines possibles per ajudar a promoure l'abandonament definitiu del tabac des de tots els àmbits: prevenció, desintoxicació...», demana. «Estem parlant d'una addicció, i com a tal requereix ajudes i facilitats», sentencia.

 

El CAS de Tarragona és un dels 23 de tot Catalunya que ofereix tractament d'antitabaquisme. Molts altres centres d'atenció primària també ho fan. «El nostre servei per deixar addiccions s'adreça a aquells qui no les poden deixar sols i, voluntàriament, demanen ajuda per aconseguir-ho», somriu la Blanca. Desmunten tots els tòpics haguts i per haver: ni el tabac és una droga 'menys dolenta', ni el 'de liar' és més saludable, ni la cigarreta electrònica és la panacea, ni estem a prop d'erradicar una addicció estesa i popularitzada de generació en generació.

 

«El tabac és la principal causa de mortalitat en casos de cardiopaties o càncer»

El tabac acumula més de 4.700 substàncies tòxiques, que tot i ser invisibles als ulls fan estralls de totes maneres dins el cos. «Hi ha una percepció errònia sobre el tabac que ens fa prioritzar, com a societat el control de les drogues il·legals», lamenta la psicòloga Vivas. «El tabac és el principal factor de risc de moltes malalties, i és la principal causa de mortalitat en casos de cardiopaties o càncer», adverteix. No és una pantalla superada. «Qui ha dit que el tabac és menys dolent que altres drogues? És rotundament fals», exposen.

 

El CAS forma part de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona, un ens que aplega una vintena de professionals del territori. «Abandonar el tabac és apostar per una millora de la qualitat de vida: un entorn sa, una economia sana, deixar d'ofegar-te quan puges les escales...», posen exemples. A més consciència, més control. La metodologia de treball del servei és clara: una entrevista inicial sobre les motivacions del fumador per deixar-ho, estratègies per abstenir-se de fumar, compromís amb l'entorn de la persona per generar un nou clima i prevenir possibles recaigudes.

 

«La cigarreta electrònica pot ser una porta d'entrada al tabaquisme per a molts joves»

El tabac inclou gairebé 5.000 substàncies tòxiques, tal com alerten els professionals sanitaris | Àngel Ullate

Si parlem del Dia Mundial contra el Tabac, els professionals sanitaris alerten sobre la prevenció entre els més joves. «La preadolescència és una edat clau donada a l'experimentació, i molts joves comencen a fumar entre els 12 i els 13 anys», avisa la psicòloga Blanca Carcolé. «El tabac és la primera droga que els activa el circuit de l'addicció, i per això és especialment important parar-hi atenció», alerta.

 

«Modes com la cigarreta electrònica poden ser portes d'entrada al tabaquisme per a molts joves», assenyala. «Hi ha molta controvèrsia sobre aquest cas entre la comunitat mèdica, però no hi ha cap evidència sobre la seva efectivitat per deixar de fumar», avisa. La cigarreta electrònica no supleix la dependència de la nicotina, que es manté igual. «La Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha alertat que no canvia en absolut la conducta de les persones fumadores», manté una escèptica Carcolé. «Crec que és una bona eina de reducció de danys, sí», opina. «Però en cap cas resol l'arrel del problema», insisteix.

 

«És fals que el tabac de liar sigui menys perjudicial per a la salut: hi ha més concentració de substàncies tòxiques»

Les psicòlogues i el doctor del CAS de Drogodependència tarragoní tampoc compren l'argumentari que protegeix el tabac de liar com una alternativa positiva per a la salut. «Ens trobem davant el mateix problema de manca d'informació», comença la Noemí. «És fals que sigui menys perjudicial per a la salut, perquè hi ha una concentració més alta de substàncies tòxiques». Treu d'un maletí un petit aparell blanc, i ens explica com funciona: els fumadors bufen i una llum verda o vermella indica la quantitat de substàncies tòxiques detectades. «Li diem el semàfor!», riuen. La Blanca ho prova. Llum verda. Surt un zero. «Ens trobem amb què molts fumadors de liar donen números altíssims», reconeixen.

 

Els professionals del Centre d'Atenció i Seguiment (CAS) a les Drogodependències de Tarragona, en un moment de la trobada | Àngel Ullate

Els professionals no només alerten sobre els riscs per a la salut de les persones fumadores, sinó també pel seu entorn: els anomenats fumadors passius. «També respiren les substàncies tòxiques com si fumessin, la seva qualitat de vida també es veu seriosament afectada de forma negativa», adverteixen. «És important mantenir i defensar un espai vital suficient per escollir la salut per davant de qualsevol alternativa», proposa el doctor Fabelo.

 

«La qualitat de vida dels fumadors passius també pateix en un entorn marcat pel tabac»

Les conclusions són clares. Prevenció, informació, suport, ajuda, control... tot val. El tabaquisme és encara la principal amenaça per a la salut pública arreu de Catalunya, i ho és gràcies a la seva falsa percepció d'addicció menor. La seva acceptació social l'avala a ulls de la societat, fet que en cap cas minva els seus efectes sobre la salut. Des del Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Tarragona ho tenen clar: «cal transformar aquesta mala consciència en resultats i accions, que és el més difícil». En aquesta direcció, obren sense matisos les portes i els taulells d'informació a tothom qui estigui interessat.

 

També et pot interessar