La comunitat científica avala el mètode de Repsol per estudiar la qualitat de l'aire

Una revista acadèmica d'abast internacional ha publicat un estudi de la URV que dissecciona els mecanismes d'anàlisi a Tarragona
Imatge d'arxiu del complex de Repsol al Camp de Tarragona | Cedida

 

La revista acadèmica Science of the Total Environment ha publicat un nou estudi de la Universitat Rovira i Virgili. La recerca és una disecció sobre els mètodes de Repsol per avaluar la qualitat de l'aire del Camp de Tarragona, gràcies a una metodologia innovadora més precisa, i ha estat dirigit pel catedràtic en Química Analítica per la URV Francesc Borrull.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El mètode que fa servir Repsol es basa en recollir mostres passives que permeten identificar els compostos volàtils a l'aire en zones pròximes als polígons de la indústria petroquímica. Aquesta metodologia d'anàlisi «proporciona dades úniques per a la qualitat de l'aire, i proporciona informació sobre els compostos presents», ha explicat el gegant de la petroquímica tarragonina. El reconeixement i l'aval de la comunitat científica arriba un any després de la posada en marxa d'aquest mètode sense precedents.

L'estudi a Tarragona ha detectat la presència de més de 50 compostos a l'aire, tots sota el límit legal

Repsol ha volgut fer explícit el seu compromís per «estudiar i millorar la qualitat de l'aire», i «liderar, des del punt de vista científic i acadèmic, el coneixement de tots aquests components orgànics volàtils» presents a l'ambient. L'estudi ha detectat la presència d'un total de 53 compostos a l'aire, tots ells en quantitats inferiors al llindar legal que marquen les administracions públiques.

D'aquests 53 compostos volàtils detectats, alguns ni tan sols estan subjectes a normatives. «Per tant, fins ara mai havien estat objecte d'estudis tan intensius», expliquen des de Repsol. Les mostres preses i analitzades corresponen als perímetres de les plantes petroquímiques, i als termes municipals del Morell, Constantí, la Pobla de Mafumet, Prades i Barcelona.

Malgrat els estudis encarregats per Repsol, administracions com l'Ajuntament del Morell ho consideren anàlisis insuficients, i es mostren molt preocupats amb la qualitat de l'aire. El consistori morellenc va encarregar setmanes enrere un altre estudi sobre la qualitat de l'aire a tocar del Polígon Nord de la petroquímica, els resultats del qual encara no s'han fet públics.

També et pot interessar

"L'empresari Emili Correig Manresa proclamat nou president de la Fundació Gresol" "ATENCIÓ: Repsol se suma a la 'Circular Plastics Alliance' de la Comissió Europea"