Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Ferit per inhalació de fum en un incendi a Vila-seca

Tampere, un exemple de Regió del Coneixement a la Unió Europea

El 70% de l'augment de la productivitat a Finlàndia es deu a la innovació
Imatge de la ciutat de Tampere, a la regió de Tampere a Finlàndia | delCamp.cat

 

Tarragona busca territoris amb els quals emmirallar-se per poder tirar endavant el projecte de Regió de Coneixement que no té altre objectiu que millorar la competitivitat. És a dir, desatacar en l'àmbit internacional, millorar les xifres d'atur i en definitiva la vida dels ciutadans.

El 70% de l'augment de la productivitat a Finlàndia, el que explica l'augment del nivell de vida de la gent, es deu a la innovació. Així ho demostren diversos estudis que destaca el projecte de Regió del Coneixement de Tampere.

 

Aquesta regió, que té característiques similars a Tarragona, es troba a Finlàndia. Aquest país nòrdic ha desactivat les competències en desenvolupament a les regions classificades com a NUTS 2 per atorgar-les a les que tenen el nivell NUTS 3, és a dir, aquelles de menor mida. Això ha permès a regions com Tampere, amb 500.000 habitants i 17.500 milions d'euros de PIB administrar les seves polítiques de creixement.

Tampere és sens dubte un cas d'èxit pel seu creixement macroeconòmic, innovació o l'atracció de talent. I precisament Finlàndia, un país punter en molts temes a la Unió Europea (UE) ha basat part de la política de desenvolupament en aquesta estratègia. Tarragona té 800.000 habitants i un PIB de 20.700 milions d'euros, xifres, doncs, superiors a les de Tampere.

 

Les fites a assolir

El primer que va fer aquesta regió finlandesa va ser crear una pàgina web on s'expliquen les fites i els objectius assolits, per deixar constància dels indicadors claus que fan referència, precisament, al creixement de la regió.

 

Alguns d'aquests indicadors són, per exemple, el finançament que destina l'administració regional en recerca i desenvolupament, el nombre de persones amb estudis superiors, el percentatge d'estudiants estrangers que viuen allí, el nombre de treballadors que hi ha a la regió que es dediquen a la recerca, etc. Indicadors fonamentals per l'economia d'un territori.

 

A partir de la definició d'aquests objectius, i comptant amb plenes competències per tirar endavant polítiques basades en el desenvolupament a partir del coneixement, Tampere ha anat millorant els seus resultats macroeconòmics i cada any revisa els indicadors per marcar-se noves fites. Precisament aquests indicadors són els que la URV reclama per poder tirar endavant el projecte de Catalunya Sud: Regió del coneixement.

 

El creixement de les empreses de Tampere

El creixement de les empreses a la regió ha estat notable entre el període 2012 i 2015. És la regió de tot Finlàndia amb millors resultats. I ha aconseguit en aquests anys recuperar una situació econòmica debilitada per la crisi econòmica mundial. Més de 30 empreses van créixer per sobre d'un 30% durant aquest període i més de 100 ho van fer per sobre del 10%. De mitjana el 2017 més d'un 10% del total d'empreses del territori van assolir un creixement per sobre del 20%.

 

Un dels factors més destacats és el creixement de la inversió de l'administració regional en empreses joves innovadores. En total es van destinar 3,4 milions a questa iniciativa. Una xifra que el 2014 estava una mica per sobre del milió d'euros. La inversió en empreses innovadores és un tema clau a tots els territoris finlandesos

 

Indicadors clau

Tampere compta amb un dels percentatge més alts de població amb estudis superiors, per sobre del total a Finlàndia, 73% del total de la població, segons dades de 2015. La transformació digital en empreses va augmentar per sobre del 7% el 2017 i el finançament de l'Agència Finlandesa d'Innovació a les empreses va créixer per sobre del 26%.

 

Aquests són només alguns dels indicadors que demostren quina és l'estratègia que està seguint Tampere pel desenvolupament del territori. Temes com la inversió en innovació, l'atracció de talent estranger o el número de persones amb titulacions superiors són claus per aquesta regió.

 

Enllaços relacionats

«Catalunya Sud: regió del coneixement», el futur de la regió de Tarragona

Ferré (URV): «Hem de plantejar com ajudar les empreses d'aquí per transformar el coneixement en valor»

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris