L'Hospital Joan XXIII de Tarragona ha registrat tres morts per coronavirus durant el cap de setmana.

«A l'agost es tancaran desenes de llits que necessitarem oberts!»: torna el neguit al sector sanitari de TGN

L'Hospital Joan XXIII prescindirà de 28 llits | El Sociosanitari Francolí tancarà altres 20 habitacions dobles

El neguit i la incertesa dels professionals sanitaris no s'han esborrat del mapa en cap moment. Igual que la metàfora del riu Guadiana, van aflorant i minvant en funció de la setmana —o del dia—, però en cap moment han estat anècdotes del passat. Ara, amb l'inici del mes d'agost a tocar i les sirenes d'alerta ben enceses amb prop d'una vintena de brots estesos arreu del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, la preocupació torna a màxims. «A l'agost es tancaran desenes de llits d'hospital que necessitarem oberts!», s'exclama un d'aquests sanitaris en declaracions a TarragonaDigital.

Segons ha pogut saber aquest mitjà, l'Hospital Universitari de Joan XXIII treballa amb la previsió de no fer servir prop d'una trentena de llits del centre per atendre possibles onades de pacients, si bé la força major de la situació sanitària podria fer canviar els plans. La reducció afectaria especialment la capacitat de l'àrea pediàtrica, on el tancament de 14 llits respon a la baixa demanda rebuda, a les baixes previsions i en tot moment es manté oberta la possibilitat a reobrir si la situació ho requerís; i afectaria també la segona i tercera planta de l'hospital, amb altres 14 llits fora de disponibilitat durant el mes tradicionalment menys actiu de l'any.

L'ombra del tancament planeja sobre 30 llits hospitalaris de Joan XXIII i altres 40 del Sociosanitari Francolí

La política de tancament de llits a l'estiu, sovint relacionada amb les estratègies per abaratir costos, enguany ha de conviure amb els estralls i efectes d'una pandèmia sanitària que roman molt lluny de ser aigua passada. De fet, tot i que les estadístiques de moment conviden a una crida a la calma al Sud del país, el neguit s'accentua en veure com les incerteses guanyen de nou les certeses, i com l'hospital no espera oferir el seu 100% de capacitat en només unes setmanes. «S'han d'habilitar totes les habitacions possibles, perquè hem vist que podíem ser molt vulnerables», es lamenta un altre professional del sector.

Pla obert d'una persona en cadira de rodes accedint al Sociosanitari Francolí de Tarragona
Treballadors del Sociosanitari Francolí no amaguen la seva preocupació de cara a l'agost | acn

En paral·lel al clam de Joan XXIII, aquest mitjà també ha pogut confirmar que l'Hospital Sociosanitari Francolí està movent fitxa en la mateixa direcció. El centre treballa amb la intenció de prescindir de vint habitacions dobles de la primera planta —és a dir, la capacitat d'acollir quaranta possibles pacients— durant el mes d'agost, aprofitant que la capacitat del Sociosanitari i d'aquest espai concret —la primera planta 'Sud'— no es troben ara mateix amb les imatges de vertigen que es van trobar tres mesos enrere.

La situació ara «és relativament calmada», exposen, però això no implica «que es mantingui així tot l'estiu». És per això que reclamen més recursos i més previsió, d'acord amb el que pugui venir. Els sanitaris coincideixen a unificar dues demandes: no caure en el parany de tancar llits a causa de la imprevisibilitat del futur pròxim, i no escatimar recursos fins que esdevingui impossible veure les imatges que ja els van sorprendre a la primavera. «Seria imperdonable tornar-hi a caure de quatre grapes», protesta una altra bata blanca del centre.

Salut confirma «tancaments flexibles» sotmesos «a valoració contínua»

TarragonaDigital s'ha posat en contacte directe amb el Departament de Salut, des d'on han confirmat que la resolució final és que els tancaments de llits hospitalaris al territori «seran flexibles, segons necessitats».

Una sanitària aplaudeix a Tarragona
Els professionals sanitaris s'estan enfrontant a jornades maratonianes | Laia Solanellas

Salut ha volgut accentuar el caràcter flexible del fet, i ha matisat que «prendrem les mesures necessàries, adaptades a les necessitats i a l'activitat assistencial» de cada moment per tal d'anar gestionant la nova situació als centres durant l'agost. Una explicació, però, que no ha acabat de convèncer en un braç sanitari on el neguit i els nervis tornen a picar a la porta.


Comentaris