La Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons

Tarragona i Reus seran a la trobada virtual de les 29 ciutats contràries al model d'ajuts contra la Covid-19

La reunió se celebrarà dimarts, 1 de setembre | Els municipis clamen contra uns recursos «injustos i insolidaris» impulsats per Hisenda i la FEMP

La trobada telemàtica entre 29 ciutats que s’oposen al model d’ajudes contra la Covid-19 acordat pel govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) tindrà lloc el pròxim dimarts, 1 de setembre, a les nou del matí.

Precisament, Tarragona i Reus seran a la videoconferència, conjuntament amb la resta de 25 municipis que s’han adherit, fins ara, al manifest del passat 7 d’agost contra l’acord de la FEMP i el ministeri d’Hisenda. Aquestes ciutats són Alacant, Almeria, Badalona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Telde, Terrassa, Terol, València i Saragossa. A més, Barcelona i Torrelavega participaran en la reunió com a ciutats convidades.

Els municipis que es trobaran dimarts per videoconferència, entre els quals hi ha 22 capitals de província i sis de les deu ciutats més grans d’Espanya, sumen una població de més d’11 milions de persones. Pel que fa als alcaldes participants, pertanyen a 13 formacions polítiques diferents.

La reunió telemàtica donarà així continuïtat a la del passat 7 d’agost, convocada per l’alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, i de la qual sorgeix una declaració conjunta rubricada pels regidors de Reus, Cadis, Granada, Lleida, Madrid, Múrcia, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, València i Saragossa.

«Injustos»

En aquesta declaració —subscrita ara pels 27 municipis citats— es manifesta públicament el rebuig a l’acord entre la FEMP i el ministeri d’Hisenda perquè «vulnera l’autonomia financera de les entitats locals» i genera «una discriminació inadmissible en excloure els municipis sense romanents» del repartiment d’un fons de 5.000 milions a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

Igualment, es considera que els criteris acordats per a la distribució d’aquests recursos són «profundament injustos i insolidaris, perjudiquen greument centenars de milions d’habitants de molts municipis i creen una inacceptable situació de greuge entre uns i altres ajuntaments», ha indicat el consistori de Saragossa en una nota de premsa.

Al manifest se sol·licita també una reunió immediata amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per tal de replantejar les ajudes estatals als municipis, reduir les limitacions financeres eliminant la regla de despesa, el concepte de dèficit i d’estabilitat, almenys per a l’any 2021, avançar en un nou sistema de finançament de les entitats locals i definir l’accés dels ajuntaments al finançament europeu respecte als fons assignats a Espanya per un import de 140.000 milions d’euros.

L’alcalde de Saragossa, en nom de tots els sota signants de la declaració, ha traslladat aquesta petició a la ministra Montero, qui va dir que qualsevol reunió negociadora hauria de tenir lloc a través de la FEMP. Consegüentment, es va contactar amb el president de la federació, Abel Caballero (PSOJE) perquè mitjancés amb la ministra amb l’objectiu d’obrir un canal de diàleg amb els municipis contraris a l’acord, però la petició no va ser acceptada.


Comentaris