Tarragona necessita entre 4.000 i 5.000 temporers per fer front a la campanya agrària

Unió de Pagesos assegura que «l'abastiment està garantit»
Les comarques de Tarragona necessiten entre 4.000 i 5.000 temporers per la campanya agrària d'enguany | LleidaDiari.cat

 

El coronavirus ha posat tota la societat cap per avall, potes enlaire. En primer lloc, el drama dels centenars de morts diaris. Després, una societat que, de cop i volta, ha aturat la seva activitat econòmica de cop i això té conseqüències en tots els sectors. Els problemes s'acumulen arreu i tothom mira de posar-hi remei tan bonament com pot.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

En el sector agroalimentari, la preocupació se centra en dos aspectes concrets: la pesca i la fruita. La impossibilitat de poder complir les mesures de seguretat laboral han deixat a la llotja de pescadors de Tarragona sota mínims. I pel que fa a la fruita, a la pròxima campanya agrària que està al caure, Unió de Pagesos, el principal sindicat agrícola de Catalunya, ha remarcat, per activa i per passiva, que necessiten solucions per cobrir el nombre de temporers necessaris per assegurar la campanya. Aquest és el seu principal repte, assegurar la campanya, perquè, segons Jaume Pedrós, responsable de temporers d'UP, «l'abastiment està garantit i sabem que la collita està assegurada, a no ser que hi hagi una davallada molt exagerada».

 

«Fem una crida a què la gent vingui»

La campanya de la fruita dolça a la comarca de la Ribera d'Ebre és una de les més primerenques del país. A finals d'aquest mes d'abril, entre 1.200 i 1.700 treballadors, vinguts de les comarques del sud de Terres de l'Ebre i del nord de la província de Castelló, començaran la collita

 

Les comarques tarragonines necessitaran, segons Pedrós, «entre 4.000 i 5.000 temporers durant tot l'any». Des d'Unió de Pagesos, «fem una crida a què la gent vingui a fer de temporers. Els oferim, entre altres, que tinguin allotjament aquí». Per participar en la campanya, el sindicat ha habilitat la següent adreça electrònica: campanyaagraria2020@uniopagesos.cat. Les demandes es gestionaran tenint en compte el factor de proximitat.

 

En els primers quatre dies es van inscriure 2.200 persones, la majoria d'elles veïns i veïnes de l'àrea de Barcelona. Abans de Divendres Sant, la xifra havia pujat a 6.000 persones inscrites per a poder formar part de la peonada necessària per poder portar a terme la campanya d'enguany. En aquest període, més de 50 entitats, nombrosos ajuntaments i consells comarcals s'han posat en contacte amb el sindicat per derivar persones interessades a treballar al camp.

 

El sindicat Unió de Pagesos assegura que «l'abastiment està garantit» | Adrià Morte

 

Temporers de proximitat

I qui pot anar a treballar com a temporer? Doncs el reial decret llei impulsat pel govern espanyol permet comptabilitzar les prestacions per desocupació o altres de caràcter social o laboral amb l'activitat agrària, exceptuant les que formin part d'un expedient ERTO per la situació d'emergència de la Covid-19. També estableix la pròrroga d'autoritzacions de treball per a persones migrants fins al 30 de juny del 2020, i s'hi podran acollir joves migrants de 18 a 21 anys que es trobin en situació regular.

 

Per Unió de Pagesos, aquesta campanya, la campanya del coronavirus, cal posar l'accent en la seguretat laboral i la proximitat. Pel sindicat és urgent tancar un protocol clar de funcionament amb aquesta finalitat. Valoren positivament, com un primer pas, el document publicat el 3 d'abril pel ministeri de Treball.

 

Per aprofundir en la seguretat laboral, aposten per fer valdre el factor de la proximitat i volen que es reguli la mobilitat de les persones temporeres per accedir als camps i als centres de treball des dels allotjaments que s'hagin habilitat.